Google își va unifica sistemele de operare
Ideea unificării sistemelor de operare dezvoltate de Google a circulat de ani buni în spațiul public, bazându-se în mare parte pe informații neoficiale. Însă acum, această intenție a fost confirmată oficial de către Sameer Samat, directorul diviziei Android.
Odată cu unificarea celor două platforme, Android va deveni singurul sistem de operare dezvoltat de Google, urmând să fie utilizat nu doar pe smartphone-uri, ci și pe laptopuri și, eventual, pe tablete — în cazul în care compania va decide să revină pe acest segment de produse.
Potrivit gigantului american, această consolidare va facilita dezvoltarea de funcționalități noi în viitor, va reduce fragmentarea ecosistemului prin simplificarea procesului de actualizare și va permite o integrare mai eficientă a inteligenței artificiale Gemini.
Directorul diviziei Android nu a furnizat detalii tehnice concrete în legătură cu procesul de unificare, lăsând în continuare multe întrebări fără răspuns, inclusiv aspecte esențiale legate de securitate și de gradul de funcționalitate al noului sistem de operare.
Una dintre principalele preocupări este că, odată cu adoptarea mediului specific Android, viitorul sistem ar putea pierde din versatilitatea necesară pentru a oferi o experiență optimă pe laptopuri.
Google nu a comunicat un calendar oficial pentru acest proces, astfel că rămâne neclar cât timp va fi necesar până când noul sistem de operare unificat va fi finalizat și disponibil pe dispozitivele compatibile.
Gigantul american, obligat să plătească despăgubiri de peste 314 milioane de dolari
În altă ordine de idei, amintim că recent, un tribunal cu jurați din statul California a decis că Google trebuie să plătească despăgubiri în valoare de peste 314 milioane de dolari. Suma va fi destinată utilizatorilor de telefoane inteligente cu sistem de operare Android din această regiune a Statelor Unite.
Instanța a decis în favoarea reclamanților, care încă din 2019 au inițiat un recurs colectiv reprezentând aproximativ 14 milioane de cetățeni din California, potrivit declarațiilor avocaților acestora. În plângerea formulată, se acuză compania Alphabet, proprietara Google, că a folosit un mecanism abuziv de colectare a datelor mobile „fără acordul proprietarilor telefoanelor cu sistem de operare Android, inclusiv când aparatele erau inactive”, așa cum este menționat în dosar.
Potrivit afirmațiilor reclamanților, informațiile colectate au fost ulterior folosite în scopuri comerciale, în special pentru targetarea publicitară. La rândul lor, reprezentanții Google au respins categoric acuzațiile, susținând că nu a existat „orice prejudiciu cauzat consumatorilor prin această culegere de date”. Mai multe puteți citi aici.