Fără telefoane mobile în școli! Cum s-a îmbunătățit educația în Olanda

Fără telefoane mobile în școli! Reglementările naționale introduse în Olanda, în ianuarie 2024, recomandă interzicerea utilizării smartphone-urilor în sălile de clasă, iar majoritatea școlilor s-au adaptat acestei măsuri. Aproape două treimi dintre licee solicită elevilor să-și lase telefoanele acasă sau să le depoziteze în dulapuri, iar în aproximativ 20% dintre școli, telefoanele sunt colectate la începutul orelor.

Cercetătorii au intervievat 317 directori de licee, 313 cadre didactice din școli primare și au organizat 12 grupuri de discuții cu profesori, asistenți educaționali, elevi și părinți. Raportările liceelor arată că 75% dintre elevi au o capacitate mai bună de concentrare, 59% au observat o îmbunătățire a mediului social, iar 28% au menționat o creștere a performanțelor școlare, relatează The Guardian.

Dr. Alexander Krepel, cercetător la Institutul Kohnstamm, a afirmat că cea mai semnificativă îmbunătățire s-a înregistrat în calitatea interacțiunilor dintre elevi.

El a spus că nu mai este posibil să faci pe ascuns poze cu alţi elevi în clasă şi să le distribui pe grupuri de WhatsApp, ceea ce a crescut siguranţa socială. A menţionat că, în special în pauze, elevii foloseau mult telefoanele, iar acum sunt nevoiţi să comunice între ei. Deşi uneori apar şi conflicte mai frecvente, şcolile, profesorii şi elevii sunt, în general, mulţumiţi de atmosfera îmbunătăţită.

„Nu mai este posibil să faci pe ascuns o poză cu cineva în clasă şi apoi să o distribui într-un grup de WhatsApp, aşa că siguranţa socială a crescut,” a spus el. „Mai ales în pauzele dintre ore, elevii obişnuiau să stea pe telefoane, iar acum sunt forţaţi să vorbească… Poate că se şi ceartă un pic mai des, dar şcolile, profesorii şi elevii sunt destul de mulţumiţi de atmosfera mai bună”, a spus Krepel.

Temerile inițiale s-au dovedit a fi nejustificate

Freyei Sixma, purtătoare de cuvânt a consiliului pentru educaţie secundară VO-raad, care reprezintă şcolile şi consiliile de administraţie, a afirmat că temerile iniţiale legate de interzicerea smartphone-urilor s-au dovedit a fi nejustificate.

„La început au existat destule proteste din partea şcolilor, profesorilor, elevilor, părinţilor, întrebări legate de cum va funcţiona totul,” a spus aceasta.

„Dar acum vedem că, de fapt, toată lumea este destul de mulţumită”, a adăugat ea.

Studiul a relevat că în şcolile speciale, unde există posibilitatea de a face excepţii pentru utilizarea dispozitivelor de sprijin în procesul de învăţare, aproape jumătate dintre acestea au raportat că interdicţia smartphone-urilor a avut un efect pozitiv sau foarte pozitiv.

În ceea ce priveşte şcolile primare, deşi smartphone-urile nu influenţau semnificativ activitatea înainte de interdicţie, aproximativ un sfert dintre ele au considerat că această măsură a avut un impact benefic.

Ministrul pentru educaţie primară şi secundară, Mariëlle Paul, a afirmat că ghidul naţional a contribuit la îmbunătăţirea disciplinei în sălile de clasă.

„Profesorii şi directorii de şcoli au spus că, dacă un profesor dorea să interzică telefonul în clasa lui sau a ei, devenea întotdeauna un subiect de dispută”, a afirmat ea.

„Profesorii mai puţin experimentaţi aveau dificultăţi în a impune această regulă”, a adăugat Mariëlle Paul.