Persoanele rău intenționate preiau accesul la conturile utilizatorilor și trimit mesaje în numele acestora. Apoi, se cer sume de bani de la contactele din agendă cu scopul de a obține un împrumut urgent.
Gabriela Folcuț, director executiv al Asociației Române a Băncilor, lansează un avertisment în legătură cu acest tip de fraudă. În primul rând, el atrage atenția că a devine tot mai frecvent. Ea a povestit, de asemenea, că s-a confruntat personal cu o astfel de tentativă. „Împrumută-mi, te rog, 1.800 de lei și ți-i returnez mâine”, este mesajul tipic pe care l-a primit.
Atenție cui îi răspundeți pe WhatsApp
„Infractorii sunt extrem de inventivi. De data aceasta vorbim de frauda pe WhatsApp. Probabil că vi s-a întâmplat și dumneavoastră să primiți un mesaj de la un cunoscut din lista de contacte. La fel am primit și eu. Am primit și mesaje care îmi cereau să votez pentru diverse personaje. Trebuie să fim extrem de vigilenți”, a declarat Gabriela Folcuț la Antena 3 CNN.
Utilizarea unui cont piratat pentru a induce în eroare persoanele apropiate victimei este o metodă eficace pentru escroci. Se poate întâmpla acest lucru întrucât mesajele par credibile și creează un sentiment de urgență.
Experții în protecție cibernetică atrag atenția că, de asemenea, ca, într-o astfel de situații, este crucial să luăm legătura imediat cu persoana care pare să fi transmis mesajul. Însă, nu prin WhatsApp, ci trebuie apelată prin intermediul unei alte platforme de comunicare sigură.
Ce de făcut
Dacă un utilizator de WhatsApp constată că i-a fost compromis contul, există și câteva soluții. Primul pas nu este ștergerea aplicației din telefon. Trebuie să se acceseze setările aplicației și deconectarea tuturor dispozitivelor necunoscute. Această acțiune ar putea permite recâștigarea controlului asupra contului.
Pentru a evita astfel de cazuri, Gabriela Folcuț recomandă câteva măsuri esențiale:
- să nu păstrăm în agendă numere necunoscute,
- să nu accesăm linkuri suspecte,
- să protejăm codurile de verificare primite prin SMS – acestea nu trebuie divulgate nimănui.
Poliția trebuie sesizată
Dacă frauda a avut loc, incidentul trebuie sesizat de urgență la cea mai apropiată unitate de poliție. În cazul în care au fost afectate informații personale sau bancare, este important să fie anunțată de îndată banca emitentă.
„Este o chestiune specifică la nivel mondial, nu doar la nivel național sau european. Din păcate, infractorii profită de lipsa noastră de vigilență pentru a obține foloase materiale”, a conchis Gabriela Folcuț.
Utilizatorii aplicației mobile WhatsApp sunt sfătuiți să fie deosebit de prudenți în privința mesajelor primite. De asemenea, li se sugerează să trateze cu suspiciune orice cerere neobișnuită, chiar dacă provine din partea unei persoane cunoscute, scrie stiripesurse.ro.