Mai mulți militari ucraineni sunt în acest moment capturați de Rusia.

“Avem de duminică seară, așa cum se știe, avem 24 marinari ucrainieni capturați de Rusia, de FSB, de forțele de poliție de frontieră, și trei nave ucrainene capturate tot de forțele ruse. Trebuie să spun că e în premieră când forțele ruse fac o agresiune deschisă. Avem un război de patru ani jumătate, dar era război hibrid. Prima dată acum, avem o agresiune deschisă, care nu poate fi tolerată. Și iată că avem deja reacțiile partenerilor străini. Cred că semnalul transmis de președintele Trump e cel mai potrivit în acest sens, e un semnal de susținere, în primul rând pentru marinarii ucraineni, care vor fi judecați pentru trecerea ilegală a frontierei.

Trebuie să revenim la istoria acestui conflict, la istoria agresiunii Rusiei contra Ucrainei. În 2014, Rusia a ocupat cu forța și a anexat ilegal Peninsula Crimeea. Acum, cu pretextul că navele ucrainene, care erau pe drum de fapt din Odesa spre porturile din Marea Azov Berdeansk și Mariupol, navele nu au putut să treacă prin Strâmtoarea Kerci, care conform dreptului internațional și conform acordului bilateral între Ucraina și Rusia din 2003 reprezintă o strâmtoare cu liberă navigație pentru toate navele, inclusiv militare. Refuzul a fost sub pretextul că strâmtoarea e închisă de ruși. Pretexul că navele ucrainene militare au intrat în apele teritoriale ale Rusiei e o manipulare pentru că vorbim de apele teritoriale ale Crimeei, care nu au aparținut Rusiei niciodată și având în vedere că anexarea ilegală a Peninsulei Crimeea nu a fost recunoscută de niciun stat, cum se știe foarte bine, toate aceste manipulări țin doar de faptul.

Avem de-a face cu agresiunea deschisă militară care e considerată și catalogată conform dreptului internațională și a produs dea și efecte. Unul dintre efecte a fost declanșarea legii marțiale în Ucraina. Așteptăm escaldarea acțiunilor agresive din partea Rusiei.

Era un apel lansat de președintele Poroșenko pentru a asigura balanța forțeler și în Marea Neagră și Marea Azov. Noi înțelegem foarte clar că fără să fie prezentă acolo o forță militară care poate echilibra situația nu putem opri aceste acțiuni agresive ale Federației Ruse. Avem de-a face cu anexarea Mării Azov. Asta înseamnă de fapt închiderea completă a zonei, ceea ce le permite rușilor să spună că între Crimeea ilegal anexată și partea Rusiei există doar apele teritoriale ale rușilor și cu acest pretext ei ori închid, ori nu permit navigația, chiar și navelor comerciale, prin strâmtoarea Kerci. Asta a provocat deja pierderi majore în ceea ce privește traficul navelor comerciale și comerțul din porturile ucrainene. Ei fac asta deliberat. Avem date că navele ucrainene stau la verificarea silită de către fortele FSB chiar și câteva zile, cu toate că navele care se duc în porturile ruse stau la verificare doar 30-40 de minute.

 

Aceste informații au fost confirmate de către serviciul de securitate ucrainean. E o practică internațională când din partea echipajului militar face parte și un ofițer care se ocupă de contraspionaj, nu e noutate ucraineană, e în practica internațională.

Dacă ne uităm la ultimele evoluții, din ultimii ani, rușii fac niște pași care nu prea intră în legalitate. Nu sunt corespunzători cu dreptul internațional.

Dacă reacția e dură, cum a fost în cazul anexării Crimeei sau în cazul declanșării războiului în Donbass, așteaptă să se calmeze puțin reacția și fac pasul următor. Dacă ne uităm la istoria ultimilor 10 ani, avem de-a face cu Georgia și acțiunile Rusiei acolo și, începând din 2014, Ucraina și acum un nou pas care e o premieră pentru că avem o agresiune deschisă. Ce urmează mai departe nu sunt în măsură să vă spun exact, dar, din informațiile pe care le avem și noi, se pare că rușii vor ofensivă și terestră pentru obținerea accesului în Crimeea pe uscat, folosind sudul Ucrainei ca o fâșie de teren care le permite acest acces în Crimeea de nord. Era un plan verchi, numit Novo-Rusia, care presupunea preluarea controlului teritoriilor sudice ale Ucrainei până la frontierea cu regiunea transnistreană.

Decizia luată de Parlamentul nostru acum două săptămâni, când s-au votat în prima lectură amendamentele la Constituție care stipulează clar că prioritatea politicii externe a Ucrainei e aderarea la NATO și UE. Punct. Aici nu există și nu poate exista o altă interpretare și o altă viziune. Aceste modificări aduse Constituție stipulează clar care e cursul Ucrainei, reflectă și dorinșa poporului. Avem draftul, proiectul de lege votat în prima lectură și care care urmează să fie votat în a două lectură până la sfârșitul anului. Asta elimină de fapt orice posibilități de deviere a politicii externe a Ucrainei, în sensul unor viziuni geopolitice, orientări, direcții de mișcare”, a spus Oleksandr Bankov, ambasadorul Ucrainei în România.