Măsura extremă survine declarării epidemiei de gripă de tip B înregistrată la nivel naţional, în urma înmulţirii rapide a cazurilor de îmbolnăvire, a anunţat joi Ministerul Sănătăţii, precizând că nu există deocamdată cazuri confirmate de contaminare cu noul coronavirus, care a lovit aproape 90 de ţări, informează Reuters şi BTA, citate de Agerpres.

Săptămâna trecută au fost recenzate aproape 4.000 de cazuri de gripă, dar numărul pacienţilor infectaţi a crescut dramatic în ultimele zile, au declarat experţii. Potrivit acestora, cele mai vulnerabile sunt persoanele sub 29 de ani. „Nu a existat niciodată o creştere atât de dramatică a numărului de persoane infectate cu gripa B în Bulgaria”, a afirmat Todor Kantarghiev, directorul Centrului naţional de boli infecţioase.

Ministrul Sănătăţii, Kiril Ananiev, a emis de asemenea un ordin prin care se suspendă controalele medicale de rutină pentru femei şi copii, examenele de rutină şi imunizările, intervenţiile chirurgicale care nu presupun urgenţă, precum şi vizitele în toate instituţiile medicale. Grădiniţele vor rămâne deschise, dar copiii trebuie să fie examinaţi medical la intrare, iar sălile să fie dezinfectate corespunzător. Părinţii pot alege însă să nu-şi trimită copiii la grădiniţă în intervalul 6-11 martie.