Acest nou studiu și-a propus să evalueze relația aspirinei cu insuficiența cardiacă la persoanele cu și fără boli de inimă, scrie TimesnowNews.

„Acesta este primul studiu care raportează că printre persoanele cu cel puțin un factor de risc, cei care iau aspirine au avut mai multe șanse să dezvolte ulterior această boală, decât cei care nu folosesc medicamentul”, a spus autorul studiului, dr. Blerim Mujaj de la Universitatea din Freiburg, Germania.

„Deși concluziile mai au nevoie de confirmare, ele indică faptul că legătura dintre aspirină și insuficiența cardiacă trebuie clarificată”, a adăugat Mujaj.

Relația aspirinei cu insuficiența cardiacă la persoanele cu și fără boli de inimă

Influența aspirinei asupra insuficienței cardiace este controversată. Acest studiu și-a propus să evalueze relația aspirinei cu insuficiența cardiacă la persoanele cu și fără boli de inimă. Cercetarea a evaluat dacă utilizarea medicamentului este legată de un nou diagnostic de insuficiență cardiacă la persoanele cu risc.

Analiza a inclus 30.827 de persoane cu risc de a dezvolta insuficiență cardiacă, toate înscrise din Europa de Vest și SUA în studiul HOMAGE.

„Cu risc” sunt definite una sau mai multe dintre următoarele probleme: fumat, obezitate, hipertensiune arterială, colesterol crescut, diabet și boli cardiovasculare.

Administrarea de aspirină a fost asociată în mod independent cu un risc crescut cu 26% de insuficiență cardiacă

Vârsta medie a participanților a fost de 67 de ani și 34% dintre aceștia erau femei. La început, un total de 7.698 de participanți (25%) luau aspirină. Pe parcursul perioadei de urmărire, de 5,3 ani, 1.330 de participanți au dezvoltat insuficiență cardiacă.

Administrarea de aspirină a fost asociată în mod independent cu un risc crescut cu 26% de insuficiență cardiacă. „Acesta a fost primul studiu de amploare care a investigat relația dintre consumul de aspirină și insuficiența cardiacă la persoanele cu și fără boli de inimă și cu cel puțin un factor de risc. Aspirina este folosită în mod obișnuit. În studiul nostru, unul din patru participanți lua medicamentul. Utilizarea aspirinei a fost asociată cu insuficiență cardiacă incidentă, independent de alți factori de risc”, a spus Dr. Mujaj.

El a concluzionat: „Sunt necesare studii multinaționale randomizate la adulții cu risc de insuficiență cardiacă pentru a verifica aceste rezultate. Până atunci, observațiile noastre sugerează că aspirina trebuie să fie prescrisă cu prudență la cei cu insuficiență cardiacă sau cu factori de risc”.