Ultimul deceniu al mileniului doi a fost pentru multi dintre locuitorii judetului Galati unul i care au cunoscut mai mult dezavantajele trecerii la un nou sistem economic si mai putin beneficiile liberalizarii pietei. Politica generala de reforma si restructurare industriala, procesele de reorganizare, ichidere operationala, lichidare sau privatizare a itreprinderilor au condus la scaderea gradului de ocupare a populatiei, cu efecte directe asupra deteriorarii nivelului de trai si stabilitatii sociale.
Nici iceputul de mileniu nu ofera galatenilor, din pacate, alte perspective. in planul de restructurare al Guvernului sunt incluse trei mari itreprinderi: ICMRS, SIDEX si INTFOR. Urmarea: celor 40.000 de someri iregistrati oficial i statisticile AJOFP li se vor adauga alti 8.500, majoritatea din municipiul Galati. Executivul crede ca punerea i aplicare a programului de protectie sociala RICOP va atenua socurile tranzitiei economice i aceasta zona. Proiectul isi propune ca grup-tinta femeile disponibilizate din itreprinderile din Galati, cuprinse i planul de restructurare, femeile somere si membrii familiilor acestora. Materializarea acestor planuri de sustinere a categoriilor defavorizate este isa putin probabila i contextul i care programul nu a reusit sa atraga pina acum proiecte privind ifiintarea sau finantarea dezvoltarii activitatii itreprinderilor mici si mijlocii i judet.
Deocamdata, oamenii cauta sa se descurce prin mijloace proprii. intr-o economie scapata de sub control, anunturile de angajare de la mica publicitate constituie colacul de care multi se agata cu disperare, i speranta ca vor veni i curind si barcile de salvare ale Guvernului. Realitatea ultimilor ani a demonstrat ca au supravietuit acestui naufragiu economic doar cei ce au avut curajul si forta sa faca singuri fata icercarilor dramatice ale tranzitiei.
Busola tranzitiei, la purtator
Fundatia „Sf. Vasile cel Mare” din Bucuresti si-a directionat activitatea i zona Galati, avind ca busola nevoile pietei exprimate i anunturile din presa locala. Presedinta organizatiei, dna Mihaela Vasile, spune ca la un moment dat i-au atras atentia solicitarile repetate i ziare pentru angajarea asistentilor de farmacie. Un studiu de piata sumar i-a indicat oportunitatea initierii
unui program special de pregatire i acest domeniu. in ultima perioada, i Galati s-au deschis tot mai multe farmacii si oficii farmaceutice interesate sa angajeze personal calificat.
L