Este aproape o instituție pentru candidați să-și cizeleze discursul despre faptele lor din trecut și să exagereze în privinţa promisiunilor de campanie. Cele neruşinate sunt mai periculoase. Uneori acestea se ciocnesc cu realitatea în moduri care complică viitorul politicianului care le-a rostit, scrie Folha.

Situaței complicată din cauza Brexit în Regatul Unit

Acest lucru s-ar putea întâmpla acum în Regatul Unit. Susținătorii Brexit-ului au jurat în timpul campaniei că divorțul de Uniunea Europeană nu numai că nu le va provoca durere, ci le va aduce și dividende economice care le-ar permite să investească 350 de milioane de lire sterline pe săptămână în sistemul de sănătate. Desigur, acest lucru nu a fost niciodată adevărat.

Conform celor mai bune estimări, Regatul Unit a pierdut, până la sfârșitul anului 2019, între 20 miliarde și 40 miliarde de lire sterline din cauza Brexit-ului, un prejudiciu săptămânal de 400 milioane-800 milioane de lire sterline.

Cu toate acestea, povestea cu privire la banii destinaţi sistemului de sănătate se număra printre minciunile pe care alegătorul le aşteaptă – astfel că nu a dus la cine ştie ce responsabilizări, chiar și atunci când a devenit clar că fondurile nu se vor materializa.

Articole de bază au dispărut din magazine

Situaţia se schimbă acum, când articole de bază au dispărut din punctele de vânzare, printre alte motive pentru că lipsesc şoferii de camioane. Acest lucru afectează viața cetățeanului, care se simte trădat. Nu ajută prea mult faptul că autoritățile neagă faptul că penuria a fost provocată de Brexit, ci încercarea de a rezolva criza prin acordarea de vize de urgență şoferilor de camioane străini.

Mi-ar plăcea să închei afirmând că realitatea își ia întotdeauna preţul și mincinoșii ies demascați, dar, din păcate, nu este atât de simplu.

În lumea politică, doar câteva neadevăruri creează probleme susținătorilor lor și, chiar și așa, întotdeauna le rămâne un segment de susținători care cred în orice scuză și care iartă totul.