Etapa de panică în privința zonei Euro pare a fi lăsată în urma, după cum arată analiștii X-Trade Brokers România. Chiar dacă recent apele s-au învolburat din nou în Grecia, ducând valoarea plătită pentru datoria Greciei la niveluri „ridicole”, traduse prin randamente de peste 47% pentru împrumuturi pe doi ani, moneda unică europeană a evitat febra, scuturând piețele valutare doar cu unele „strănuturi”. „Comenzile de bunuri de folosință îndelungată au readus încrederea că încetinirea economiei SUA este poate doar o dezechilibrare, iar traiectoria de creștere va fi reluată. Cel mai important a fost însă mesajul de încredere venit din partea liderului Federal Reserve, care a semnalat că economia americană își continuă revenirea treptată și, în cazul în care va fi nevoie, va apela la instrumente de politică monetară. De aici și până la a anticipa o nouă deblocare a lichidităților pentru sistemul financiar a fost doar un pas și unii investitori l-au făcut, redevenind astfel interesați de cumpărarea de acțiuni”, spune Victor Safta, directorul sucursalei din România a X-Trade Brokers.
Francul elvețian a avut de suferit după sugestia unei noi acțiuni de sprijin monetar din SUA, care a liniștit spiritele, reducând apetitul pentru adăpostirea capitalurilor în Elveția. Francul a continuat astfel o tendință imprimată după aprecierea alertă până aproape de paritate cu euro. La scăderea sa a contribuit însă puternic amenințarea din partea SNB (Banca Centrala a Elveției) prin fixarea unui curs de schimb între euro și franc, împreună cu discuțiile privind trecerea la dobânzi negative – practic o taxare a celor care insistă să își schimbe rezervele în franci. „Francul a pierdut în două săptămâni aproape 18% în fața euro, aducând un balon de oxigen celor care au de plătit credite în această monedă. Pentru o vreme apele par să se fi liniștit. În depărtare însă e posibil să apară din nou furtuni în acest sens”, arată Victor Safta.
În fața leului, francul a pierdut mai bine de 10%, ajutat si de întărirea monedei noastre în fața euro. România își păstrează aura de stabilitate relativă între monedele din regiune, fapt ilustrat de performanța bună a leului în fața euro, pe mișcarea de revenire a piețelor. Continuarea reformelor în sistemul public trebuie completată însă de programe pentru impulsionarea creșterii economiei, inclusiv prin reducerea și simplificarea unor taxe. România este însă legată de blocul european, iar o încetinire a economiei acestuia s-ar putea transmite și la noi, cu un decalaj de pâna la o jumatate de an, conform analiștilor X-Trade Brokers.
Perspectivele privind economia globală sunt nuanțate de mesajul altor bancheri centrali prezenți la Jackson Hole: guvernele trebuie să ia măsuri pentru a sprijini angajările și creșterea economică, altfel ansamblul mondial ar putea aluneca din nou în recesiune. „Linia de demarcație dintre avans economic si recesiune a devenit mai subțire, iar tendința de încetinire trebuie frânată prin politici publice. Perioada de acalmie ar putea fi folosită pentru o poziționare favorabilă înaintea unor zdruncinări ulterioare. În situația în care francul ar urma linia de depreciere, o convertire a creditului în altă monedă – de preferință leu – ar putea deveni o opțiune interesantă”, mai spune șeful X-Trade Brokers România.