Se poate ieși la pensie la 60 de ani, fără penalități

Ministrul Muncii, Simona Bucura-Oprescu, a discutat despre posibilitatea ca anumite persoane să se pensioneze la vârsta de 60 de ani, fără a suferi penalități.

După intrarea în vigoare a noii legi a pensiilor la 1 septembrie 2024, anumiți indivizi vor avea posibilitatea să se pensioneze anticipat fără a fi afectați de penalizări.

În plus, pentru fiecare an lucrat în circumstanțe de muncă speciale, se adaugă șase luni la perioada de cotizare.

În acest context, Simona Bucura-Oprescu a subliniat că toate dosarele vor fi reevaluate conform prevederilor noii legi din septembrie 2024, indiferent de legislația sub care s-a trecut în pensie.

În plus, ministrul a comunicat că beneficiile vor fi acordate exclusiv pentru perioadele în care s-au efectuat contribuții.

pensionari, pensie, batrani
Ce se schimbă privind pensionarea anticipată după 1 septembrie? / SURSA FOTO: Dreamstime

Cine poate ieși la pensie anticipat?

O altă grupă de indivizi care poate beneficia de pensie anticipată fără penalizare sunt bărbații cu un stagiu de cotizare de 40 de ani. Ei au posibilitatea de a ieși la pensie la vârsta de 60 de ani fără a suferi penalizări.

Cu toate acestea, perioadele sub 25 de ani nu vor mai fi luate în considerare pentru obținerea de puncte suplimentare.

”Anii sub 25 de ani nu sunt ani care aduc puncte suplimentare. În momentul acesta, în legea pensiilor avem un stagiu minim de 15 de ani, un stagiu complet de cotizare de 35 de ani şi avem şi o altă noutate în lege, cei care au stagiu de cotizare de 40 de ani pot să iasă la pensie după noua lege, fără nicio penalitate, adică dacă eşti bărbat, ai început la 20 de ani, vârsta maximă limită de pensionare este 65 de ani, poţi să ieşi la 60 de ani fără nicio penalitate.

Este foarte important ca pensionarii să ştie acest lucru, mai ales pensionabilii, să îşi facă planificarea carierei şi a vieţii în funcţie de acest lucru”, a explicat Simona Bucura-Oprescu pentru Prima News.

Simona Bucura Oprescu, ministrul Muncii
SURSA FOTO: Facebook, Simona Bucura-Oprescu

Punctele contributive, reprezentate de toate veniturile pentru care s-au plătit contribuții

Ministrul Sorina Bucura-Oprescu a adăugat că noua lege a pensiilor din sistemul public include o formulă care se bazează pe doi parametri.

Acești parametri sunt totalul punctelor acumulate, care derivă din totalul punctelor contributive, totalul punctelor necontributive și punctele de stabilitate.

Punctele contributive sunt generate de toate veniturile care sunt supuse contribuțiilor de asigurări sociale.

Punctele pentru perioadele asimilate se referă la perioadele de studii, pentru care se acordă 0,25 puncte pe an, precum și la perioadele de serviciu militar sau, eventual, în cazuri rare, la detenție politică sau captivitate.

În plus, punctele de stabilitate recompensează munca și continuitatea în activitate. Cei cu o perioadă de cotizare mai lungă vor beneficia de o pensie mai generoasă.

”Eu aș vrea să nuanțez. Trebuie să ținem cont de faptul că dosarul de pensie al fiecărui pensionar este unic. Și că noua lege a pensiilor din sistemul public prevede o formulă care are doi parametri.

Totalul punctelor acumulate, care este format din totalul punctelor contributive, totalul punctelor necontributive și punctelor de stabilitate. Punctele contributive sunt reprezentate de toate veniturile purtătoare de contribuții de asigurări sociale.

Punctele pentru perioadele asimilate se referă la perioadele de studii pentru care se oferă 0,25 puncte pe an, plus perioadele de armată, respectiv, dacă a fost cazul, probabil în cazul puținilor pensionari, de prizonierat sau detenție politică, iar punctele de stabilitate sunt puncte prin care, pe lângă contributivitate, răsplătim munca și rămânerea în activitate astfel încât pensionarii cu un stagiu de cotizare mai îndelungat vor avea o pensie mai bună”, a mai transmis ministrul Sorina Bucura-Oprescu.

Simona Bucura-Oprescu
SURSA FOTO: Facebook, Simona Bucura-Oprescu

1,2 milioane de pensionari au indemnizația minimă socială

Sorina Bucura-Oprescu a dezvăluit că 1,2 milioane de pensionari beneficiază de indemnizația minimă socială. Potrivit ei, începând din luna septembrie, vor exista distincții evidente între aceste categorii de persoane.

Va exista o diferență între pensia unui pensionar care a lucrat timp de 15 ani și cel al cărui stagiu de muncă se întinde pe o perioadă de 35 de ani.

”Această diferență se vede în special în cazul celor care sunt în indemnizația minimă socială, fiindcă astăzi avem în România aproximativ 1.200.000 de pensionari din cei 4.700.000 de pensionari care sunt în indemnizația minimă socială. Aceștia au beneficiat deja de o creștere datorită majorării de la 1 ianuarie cu 13,8% de la 1.125 de lei la 1.281 de lei.

Ei bine, în cazul celor în indemnizația minimă socială, care au stagii de cotizare peste 25 de ani, datorită punctelor de stabilitate, nu vor mai fi otova cu toții, ca într-un sac, la același nivel, și cei care au lucrat de exemplu, 35-38 de ani pe salariul minim pe economie, nu vor mai primi același venit ca pensionarul care a lucrat 15 ani stagiul minim de cotizare, are pensie limită de vârstă și care primește tot indemnizația minimă socială. Datorită punctelor de stabilitate, cei care au muncit mai mult vor primi mai mult”, a declarat ministrul Muncii.