Pensiile speciale, administrația supradimensionată și funcțiile publice lipsite de eficiență sunt vizate în mod direct de pachetul doi de reforme prezentat vineri. Premierul Ilie Bolojan a anunțat un plan de reorganizare care include eliminarea pensiilor speciale, reducerea aparatului bugetar și digitalizarea serviciilor publice.
Sprijinul politic a venit prompt din partea lui Dominic Fritz, care a declarat că este „fără rezerve” în favoarea acestor modificări profunde.
Pensiile speciale, eliminate din sistemul public
Pensiile speciale acordate în baza unor regimuri preferențiale sunt printre primele ținte ale reformei. Conform anunțului oficial, se va renunța la beneficiile acordate unor categorii restrânse care au ieșit din activitate chiar și la 50 de ani, pe fondul unor excepții legale costisitoare.
Guvernul vrea astfel să reducă presiunea asupra bugetului și să creeze un sistem echitabil pentru toți contribuabilii.
„Îl asigur pe premierul Ilie Bolojan că eu, Dominic Fritz, şi USR susţinem fără să clipim reformele anunţate ca parte a pachetului 2 de măsuri ale Guvernului. Pentru multe dintre ele ne luptăm de mulţi ani”, a spus Fritz pe pagina de Facebook.
Acesta a făcut referire la măsurile pe care USR le susţine:
„Tăiem pensiile speciale aberant de mari, scăpăm de pensionari la 50 ani pe banii statului, eliminăm toate acele excepţii care au golit vistieria statului”.
Administrația publică intră în proces de descentralizare și restructurare
Pensiile speciale nu sunt singura componentă a pachetului de reforme. Printre măsurile anunțate se numără și o descentralizare amplă a administrației.
Structurile locale vor primi mai multă autonomie, iar instituțiile inutile vor fi eliminate sau comasate. În total, 265 de agenții și autorități vor fi vizate de acest proces.
„Descentralizăm masiv administraţia – ce se poate face local nu trebuie ţinut la Bucureşti cu aparate grase.
Dispar instituţiile care au treabă doar pe hârtie: 265 de agenţii, instituţii şi autorităţi din toată ţara, desfiinţate sau comasate”, a mai precizat Fritz.
Reformă în companiile de stat: funcții reduse și criterii de performanță
Pensiile speciale sunt completate de o reformă a sistemului de conducere din companiile de stat. O treime dintre șefii actuali urmează să fie înlocuiți, iar cei rămași vor trebui să respecte criterii clare de performanță.
De asemenea, indemnizațiile acestora vor fi plafonate pentru a limita cheltuielile din bani publici.
„Din Consiliile de Administraţie ale companiilor de stat vor pleca o treime dintre şefi. Cei rămaşi vor avea indemnizaţiile limitate şi cu criterii clare de performanţă, altfel pleacă”, a mai anunțat liderul USR.
Servicii digitalizate și rezistență așteptată din interiorul sistemului
Pensiile și beneficiile acordate fără un control strict au fost posibile, susțin autorii reformei, și din cauza birocrației nefuncționale.
În acest sens, se dorește digitalizarea completă a serviciilor publice, iar funcționarii vor fi evaluați în funcție de eficiență.
„Din Consiliile de Administraţie ale companiilor de stat vor pleca o treime dintre şefi. Cei rămaşi vor avea indemnizaţiile limitate şi cu criterii clare de performanţă, altfel pleacă;
În sfârşit, servicii publice digitalizate: oamenii să nu mai plimbe hârtii pe la ghişee şi funcţionarii să poată fi evaluaţi după cât lucrează”, a mai spus el.
Reacțiile din interiorul sistemului sunt așteptate, iar autoritățile se așteaptă la opoziție.
„Şi, da, nu se rezolvă peste noapte. Nu va fi uşor. Cei care au trăit din aceste combinaţii se vor agăţa cu dinţii de ele.
Veţi vedea în zilele care vin zbaterile sistemului. Dar, cu susţinerea voastră, România va câştiga”, a avertizat Dominic Fritz, făcând apel la sprijin public pentru ca schimbările să fie implementate cu succes.