Dominic Fritz anunță taxe record și promite scăderea dependenței de pariuri în România

Industria jocurilor de noroc din România se confruntă cu cele mai dure măsuri fiscale din ultimii ani, după modificările asumate de Guvernul Bolojan. Anunțul a fost făcut marți, 8 iulie, de președintele USR, Dominic Fritz, care afirmă că revolta operatorilor de profil confirmă corectitudinea noilor politici.

 „Când industria păcănelelor se revoltă, știi că măsura e corectă. «Superbet, principalul sponsor al sportului, se retrage!», titrau unele articole. Am o veste: acum, industria jocurilor de noroc e taxată dur.

Concret: impozitul pe veniturile operatorilor online pentru jocurile de noroc crește de la 21% la 30%. Impozitul pe veniturile operatorilor pentru toate tipurile de pariuri crește de la 21% la 25%.

«Taxa de viciu» se dublează: 1.000 euro/aparat/an. Crește și taxa aplicată retragerilor pariorilor, de la 3% la 4%. Peste 80.000 ați semnat petiția USR împotriva păcănelelor”, a scris Dominic Fritz într-o postare pe Facebook.

Liderul USR punctează că, dincolo de aportul la bugetul de stat, noile măsuri ar putea reduce numărul persoanelor dependente de pariuri.

„Colegii mei au luat la pas 11 județe ale țării, au fost în peste 20 de localități, au ascultat poveștile a zeci de oameni și au vorbit despre suferința pe care industria aceasta o lasă în urmă. Măsurile luate acum aduc 1,6 miliarde de lei în plus la buget. Sau, și ar fi și mai bine, mai puțini dependenți de pariuri care își ruinează viața lor și a familiilor lor”, a mai scris Dominic Fritz.

Noile cote de impozitare

Modificările legislative vizează atât operatorii, cât și jucătorii, astfel:

  • Impozitul pe venit pentru operatorii online urcă de la 21% la 30%.
  • Impozitul pentru operatorii de pariuri urcă de la 21% la 25%.
  • „Taxa de viciu” se dublează la 1.000 euro/aparat/an.
  • Taxa pe retragerea banilor de către jucători crește de la 3% la 4%.

Impozitarea veniturilor din jocuri de noroc se va face astfel:

  • Pentru venituri brute de până la 10.000 lei inclusiv: 4%
  • Între 10.000 – 66.750 lei: 400 lei + 20% din suma care depășește 10.000 lei
  • Peste 66.750 lei: 11.750 lei + 40% din suma care depășește 66.750 lei
  • Se introduce obligativitatea instalării de GPS-uri în toate aparatele.

Potrivit Guvernului, aceste modificări vor genera un impact bugetar dublu în 2026 față de 2025.

„Impactul bugetar estimat ca urmare a aplicării modificărilor operate în domeniul jocurilor de noroc este de aproximativ 500 de milioane lei în anul 2025 și de peste 1 miliard de lei în anul 2026”, se arată într-un comunicat al Guvernului.

Industria reacționează, dar autoritățile spun că e doar începutul unui efort mai amplu de protejare a societății și de combatere a dependenței de jocuri de noroc.