Românii care vor avea pensii duble în acest an

Conform calculelor realizate de prof. Anton Hadăr, liderul sindicatului din învățământul universitar, există români care, în urma majorării pensiilor conform noii legi adoptate, vor înregistra un câștig dublu față de veniturile actuale.

Un exemplu relevant este un pensionar cu o pensie actuală de 1.125 de lei și un stagiu de cotizare de 36 de ani. În baza noii legi a pensiilor, acesta va beneficia de o majorare de 112% după ajustarea din septembrie, conform calculelor profesorului Hadăr.

„Are pensia minimă şi, probabil, tot cu salariul minim a funcţionat”, a spus prof. Anton Hadăr, potrivit Antena 3 CNN.

În prezent, acest pensionar primește lunar 1.125 de lei, iar în ianuarie, după indexarea cu 13,8%, suma va crește la 1.281 de lei. Ulterior, odată cu majorarea aplicată în septembrie, pensia acestuia va atinge suma de 2.340 de lei, reflectând o creștere de 112,14%. În acest scenariu, vorbim despre o dublare a pensiei.

Având un stagiu de cotizare de 36 de ani, pensionarul acumulează 21,62745 puncte. Prof. Anton Hadăr explică că, în plus față de noua formulă de calcul a pensiilor, acesta primește 580 de lei puncte-bonus.

Pensionarii primesc din ianuarie pensiile majorate cu 13,8%

Pensionarii primesc începând de vineri pensiile majorate cu 13,8%, iar cei care încasează pensia pe card vor primi banii pe 11-12 ianuarie. Cheltuiala cu pensiile după 1 ianuarie 2024 va fi de 125,9 miliarde lei, anual, urmând să crească cu 10 miliarde lei din septembrie, potrivit ministrului Muncii.

Noua lege a pensiilor îşi propune să corecteze inechităţi flagrante în sistemul public de pensii. Un alt obiectiv este sustenabilitatea pe termen lung.

Totodată, legea a beneficiat de o analiză de fundamentare realizată de Banca Mondială şi este înscrisă că jalon în PNRR.

Potrivit preşedintelui Consiliului Fiscal, Daniel Dăianu, există însă problema impactului bugetar pe termen imediat şi mediu. El a subliniat că nouă lege a pensiilor înseamnă creştere de cheltuieli permanente ale bugetului public şi accentuează deficitul structural.

În opinia specialistului, pentru consolidare bugetară se impune compensarea impactului bugetar al noii legi, alături de măsuri necesare de creştere a veniturilor fiscale şi eficientizare de cheltuieli.

Acesta a menţionat că bugetul pe 2024 include o alocare pentru plata pensiilor recalculate de 0,6% din PIB.