Deși ministrul Finanţelor, Florin Cîţu, a declarat că bugetul nu poate susţine o creştere mai mare de 10 procente, Violeta Alexandru spune că se pot găsi resurse pentru un procent mai mare.

„Ar trebui să avem o poziție clară cât mai devreme cu putință. 10 la sută e o cifră pe care colegul meu probabil a fundamentat-o.

Sunt convinsă că se pot găsi soluții pentru chiar mai mult de atât, dar las specialiștii care au acces la finanțe. Noi le-am pus la dispoziție toate informațiile. Mi se pare util să se centralizeze toate datele.

Cred că pot fi optimizate anumite cheltuieli în sistemul public. E o cale”, a spus Violeta Alexandru la Digi24.

Lucrurile se vor schimba

Totodată, ministrul a adăugat că este de acord cu abordarea situației de către colegii ei, deoarece mărirea pensiilor trebuie să fie susținută și în anii următori.

„În același timp sunt de acord cu abordarea rațională care spune că trebuie să gestionezi un proces de mărire care să fie susținut și în anii viitori.

Legea pensiilor în vigoare mă obligă să mă mențin în această declarație până când, eventual, se schimbă lucrurile. Nu am cum să fac o declarație că nu respect legea pentru că sunt ministru într-un cabinet care a jurat pe Constituție că respectă”, a mai spus ministrul.

Florin Cîțu vine cu două scenarii

Ministrul Finanțelor, Florin Cîțu, vine și el cu noi informații. Acesta a anunțat că va prezenta două scenarii în Guvern, cu privire la creșterea pensiilor. În primul scenariu se prevede o creștere cu 10% de la 1 septembrie, și nu cu 40%, iar cel de-al doilea este deocamdată secret.

„Voi prezența premierului și Guvernului două scenarii pe care ni le putem permite, fiecare cu riscurile sale, vorbim de risc economic aici. Primul scenariu e o creștere cu 10% a pensiilor, dar să știți că și acolo sunt riscuri, al doilea îl voi prezenta premierului mai întâi. Îmi doresc să creștem pensiile anul acesta, există o așteptare”, a declarat Cîțu la Digi24.

Întrebat dacă bugetul permite creșterea pensiilor, ministrul a răspuns afirmativ.

„Da, este ceea ce putem în acest moment, o creștere de 10% anul acesta poate să susțină acest buget, deși și 10% în contextul în care veniturile la buget scad, avem sectoare în economie închise, și acesta este un efort enorm”, a adăugat Florin Cîțu.