În cursul zilei de miercuri, 2 august, Curtea Constituțională a României (CCR) a luat o decizie cu privire la legea pensiilor speciale care a făcut ca aceasta să se întoarcă în Parlament.

Pe fond, președintele interimar al Camerei Deputaților, Alfred Simonis, a precizat, pentru gândul.ro, că legea va trece de Parlament într-o săptămână de la publicarea motivării.

PNL vrea o adoptare rapidă a legii pensiilor speciale

În același timp, Partidul Național Liberal (PNL) dorește și el ca adoptarea legii să fie rapidă. Liberalii mai speră, de asemenea, ca toate grupurile parlamentare să fie disponibile pentru asigurarea cvorumului în sesiunea extraordinară.

„Nu trebuie să pierdem din vedere obiectivul nostru final. De adoptarea acestei legi depinde îndeplinirea unui jalon important din PNRR, așadar situația trebuie rezolvată cât mai rapid. Nu este prima dată când Parlamentul corectează un text legislativ ca urmare a unei decizii a CCR, pentru a-l aduce în limitele constituționale.

PNL are voința politică și determinarea de a îndeplini acest obiectiv ferm asumat”, a precizat purtătorul de cuvânt al Partidului Național Liberal (PNL), Ionuț Stroe.

USR așteaptă motivarea CCR

Uniunea Salvați România (USR) spune că așteaptă motivarea Curții Constituționale a României (CCR), în urma căreia se va putea vedea ce este de corectat.

Liderul senatorilor USR, Radu Mihail, a precizat pentru sursa anterior citată „să vedem dacă putem s-o aducem să desființeze vreo pensie specială, că până acum nu desființează nimic”.

Uniunea Salvați România (USR) spune că Parlamentul poate rezolva adoptarea legii în sesiunea extraordinară, așa că nu se pune problema cvorumului.

Potrivit lui Radu Mihail, grupul parlamentar al USR a solicitat președintelui Senatului, Nicolae Ciucă, convocarea Senatului în sesiune extraordinară în perioada 7 august – 1 septembrie.

Deși Legea fundamentală este încălcată în unele locuri, judecătorii CCR au constatat că legea în ansamblul ei este constituțională. În aceste condiții, legea va fi readusă în fața Parlamentului pentru a fi revizuită în vederea respectării hotărârii CCR.

Cea de-a treia plată din PNRR se va face după îndeplinirea unui jalon, iar acela este reforma pensiilor. Reforma pensiilor de serviciu a fost inițial programată să intre în vigoare la 31 decembrie 2022.