În cursul zilei de miercuri, 2 august, judecătorii de la Curtea Constituțională a României (CCR) au venit cu un răspuns în ceea ce privește unele prevederi din legea pensiilor speciale. Judecătorii spun că acestea nu sunt constituționale.

Surse din coaliția de Guvernare au declarat pentru libertatea.ro că liderii PSD și PNL au fost conștienți de faptul că legea privind pensiile speciale va fi respinsă de către CCR încă din momentul în care a primit votul final din partea deputaților, fapt pentru care noul proiect este deja pregătit.

Pensiile magistraților, cea mai mare problemă

Una dintre marile probleme ale legii pensiilor speciale era legată de pensiile magistraților.

Având în vedere că CCR a întors legea pensiilor în Parlament, acesta a fost convocat preventiv în sesiune extraordinară și așteaptă ca CCR să motiveze decizia de neconstituționalitate.

Așadar, în momentul în care CCR va motiva decizia, deputații și senatorii vor fi convocați pentru a ajunge la un consens în ceea ce privește legea pensiilor speciale.

De asemenea, a fost format și un grup de lucru, condus de către Vasilica Robu de la CNPP. Grupul de lucru a fost format pentru ca Executivul să aibă deja legea reformulată în momentul în care CCR va veni cu decizia.

Sursele guvernamentale au mai declarat că este luată în considerare orice scenariu și că guvernanții sunt pregătiți pentru orice situație.

La Ministerul Muncii și Solidarității Sociale (MMSS) există deja trei scenarii posibile:

  • legea pensiilor speciale considerată neconstituțională
  • legea pensiilor speciale este parțial neconstituțională
  • legea pensiilor speciale are probleme în ceea ce privește procedura de adoptare.

Aici depinde de decizia CCR, însă MMSS are o variantă pentru orice scenariu.

„Comisia Europeană a fost informată și săptămâna trecută că legea privind pensiile speciale ar putea pica la Curtea Constituțională. Știau, nu era o noutate, Comisia e informată permanent”, mai arată sursele.

Motivarea CCR este așteptată

Alfred Simonis, președintele interimar al Camerei Deputaților, spune că Parlamentul are obligația de a aștepta motivarea CCR.

„Așteptăm publicarea deciziei și a motivării în Monitorul Oficial, pentru a vedea exact ce spune Curtea. Trebuie să vedem care este abordarea Curții și vom pune în acord cu decizia judecătorilor CCR imediat ce vom avea motivarea, așa cum facem de fiecare dată. Nu putem modifica legea fără să avem motivarea”, a precizat Alfred Simonis.

Anterior emiterii deciziei oficiale, președintele CCR, Marian Enache, a publicat diverse pasaje din raport pe un grup al magistraților, cerându-le opinia

„Impozitarea nu poatea avea un caracter sancționator. Recalcularea pensiilor de serviciu aflate în plată afectează componenta de neretroactivitate”, a mai spus acesta la finalul ședinței CCR.