Situație complicată pentru pensiile private ale românilor. Banca Internaţională de Investiţii (IIB) a ratat termenele de rambursare a două împrumuturi la care cinci fonduri de pensii private Pilon II au investit 350 milioane de lei. Problema a pornit după ce conturile au fost blocate pe fondul sancţiunilor occidentale.

Amintim că IIB este o instituţie financiară la care Rusia este cel mai mare acţionar şi din care România a cerut retragerea după război.

Pensiile private ale românilor se confruntă cu o situație complicată

Asociaţia Pensilor Administrate Privat (APAPR) a oferit mai multe explicații. Potrivit specialiștilor, IIB era o bancă onorabilă înaintea izbucnirii războiului din Ucraina. Mai mult, obligaţiunile IIB beneficiau de rating de clasă A, recomandată investiţiilor.

Chiar şi după fe­bruarie 2022, IIB a continuat să îşi îndepli­nească obligaţiile faţă de investitori.

„Fondurile de pensii private au achiziţionat obligaţiuni emise de International Investment Bank (IIB) între 2020 şi 2021, o perioadă când România, prin Ministerul Finanţelor Publice, era acţionar în această bancă, având chiar şi reprezentanţi în conducerea IIB.

Înaintea izbucnirii războiului din Ucraina, IIB era o bancă onorabilă, similară altor instituţii financiare multilaterale (FMI, Banca Mondială, BERD, BEI etc.), iar obligaţiunile IIB beneficiau de rating de clasă A, recomandată investiţiilor.

Chiar şi după fe­bruarie 2022, IIB a continuat să îşi îndepli­nească obligaţiile faţă de investitori, plătindu-şi la termenele scadente datoriile aferente răs­cum­părării obligaţiunilor şi dobânzile acu­mu­late”, a explicat APAPR.

IIB tre­buia să ramburseze o primă finanţare pe trei ani

IIB tre­buia să ramburseze o primă finanţare pe trei ani în data de 7 octombrie 2023. Fondurile erau de 200 milioane de lei dintr-un total de 340 milioane lei, cu un cupon de 3,393% pe an.

În cazul celeilalte finanţări, cu un cupon de 3,9%, care a început pe 19 oc­tombrie 2021 cu maturitatea pe 19 oc­tom­brie 2023, principalul şi dobânzile trebuiau rambursate pe 19 octombrie. În acest caz, fondurile de pensii au 147 milioane lei din totalul de 200 milioane lei.

Potrivit APAPR, IIB s-a aflat în incapacitatea de a-şi mai îndeplini aceste obligaţii după aprilie 2023. La momentul respectiv, IIB a intrat pe lista instituţiilor sancţionate de SUA.

„După aprilie 2023, când IIB a intrat pe lista instituţiilor sancţionate de Statele Unite ale Americii, IIB s-a aflat în incapacitatea de a-şi mai îndeplini aceste obligaţii, având conturile blocate şi suferind de pe urma retrogradărilor agenţiilor de rating.

În ultimele luni, APAPR a apelat la serviciile unei prestigioase firme internaţionale de avocatură şi a întreprins numeroase acţiuni alaturi de MFP, MAE şi ASF. Obiectivul a fost demararea unui dialog cu instituţiile americane şi europene pentru a permite IIB să îşi îndeplinească obligaţiile faţă de fondurile de pensii private din România.

APAPR continuă în prezent şi va continua aceste demersuri până când toate sumele datorate de IIB către fondurile de pensii private din România vor fi recuperate integral”, a explicat Asociaţia Pensiilor Administrate Privat.