Marcel Boloș, vești proaste despre investitorii României

Ministrul Finanțelor, Marcel Boloș, a participat miercuri, 18 octombrie 2023, la Reuniunea ECOFIN. În cadrul acelui eveniment, el a recunoscut că sancțiunile emise asupra Băncii Internaționale de Investiții (BII) afectează negativ investitorii instituționali din România.

La Reuniunea ECOFIN, s-a discutat și despre procedura de deficit excesiv. Se solicită excluderea împrumuturilor din Mecanismul de Redresare şi Rezilienţă şi a cofinanţării aferente Politicii de Coeziune din definirea indicatorului de cheltuieli nete.

„Care este viitorul guvernanței economice europene? Aceasta a fost cel mai important subiect al agendei reuniunii ECOFIN. Un aspect amplu dezbătut, pe care l-am susținut și noi, a fost pe fondul aplicării Procedurii de Deficit Excesiv.

Mai exact, mai multe state au solicitat excluderea atât a împrumuturilor din Mecanismul de Redresare și Reziliență, cât și a cofinanțării aferente Politicii de Coeziune din definirea indicatorului de cheltuieli nete.

Poate par aspecte tehnice, dar vorbim despre protejarea unor instrumente esențiale pentru finanțarea #reformelor și investițiilor, care vizează prioritățile strategice ale României. De altfel, a fost principala temă de discuție pe care am avut-o cu miniștrii de finanțe din Lituania, Gintarė Skaistė, și din Polonia, Magdalena Rzeczkowska.

De asemenea, în cadrul unei discuții cu omologul belgian, Vincent van Peteghem, am vorbit despre procesul de rambursare a contravalorii obligațiunilor emise de Banca Internațională de Investiții (BII) achiziționate de investitorii români, care este acum blocat.

Sprijinim deplin sancțiunile impuse de Uniunea Europeană Federației Ruse. Cu toate acestea, sancțiunile BII afectează negativ investitorii instituționali din România și pe beneficiarii lor, cărora trebuie să le fim alături”, a scris, miercuri seară, Marcel Boloș pe contul său de Facebook.

Despre Banca Internațională de Investiții (BII)

Banca Internațională de Investiții (BII) este o instituție financiară multilaterală. Este controlată de Guvernul Rusiei. A fost sancționată odată cu izbucnirea războiului din Ucraina. A fost formată inițial în anul 1970 de către Uniunea Republicilor Sovietice Socialiste (URSS). În anul 2019, a fost reînființată de Guvernul Rusiei. În acel an, și-a mutat sediul de la Moscova (Rusia) la Budapesta (Ungaria).

Inițial, BII a fost compusă din toți membrii Pactului de la Varșovia, condus de URSS, alături de Cuba, Mongolia și Vietnam, în cadrul Blocului Estic, în timpul Războiului Rece. În mare parte, componența BII a fost menținută până într-un anumit moment.

În anul 1990, Germania de Est s-a retras din BII din cauza reunificării Germaniei. În anul 2000, Polonia a părăsit și ea organizația, înainte de aderarea sa la Uniunea Europeană (UE). Republica Cehă și Slovacia au ieșit din BII, anul trecut, din cauza războiului din Ucraina. Au fost urmate de Bulgaria și România. În aprilie 2023, Ungaria a anunțat și ea că părăsește BII.