Implementarea Mecanismului de Redresare și Reziliență a fost unul dintre principalele puncte pe agenda reuniunii Consiliului de Afaceri Economice și Financiare (ECOFIN) din 19 ianuarie 2021, desfășurată în regim de videoconferință. Regulamentul privind Mecanismul de Redresare și Reziliență urmează să fie adoptat în cursul lunii februarie, iar după momentul respectiv statele membre pot trimite oficial Planurile Naționale de Redresare și Reziliență pentru evaluare și aprobare.

Toate planurile de reformă sunt în stadiu de proiect

Ministrul finanțelor, Alexandru Nazare, a subliniat importanța operaționalizării cât mai rapide a acestui mecanism și a amintit că România a trimis spre consultare un proiect al planului în cursul lunii noiembrie 2020, acesta fiind în prezent pe agenda de lucru a Comisiei Europene. Comisarul european pentru economie, Paolo Gentiloni, a menționat că toate planurile de reformă primite până în prezent sunt în stadiu de proiect și a subliniat importanța transmiterii cât mai rapide a variantelor de lucru finale de către statele membre.

„Doresc, în primul rând, să felicit atât Președinția germană pentru obținerea acordului pe dosarul privind Mecanismul de Redresare și Reziliență, cât și Președinția portugheză pentru continuarea eforturilor de implementare. Mecanismul reprezintă cea mai bună dovadă a capacității UE de a învăța din lecțiile trecutului și de a livra rezultate concrete, operaționale, în pofida condițiilor de criza actuale”, a menționat Alexandru Nazare.

Un alt element subliniat de către ministrul de finanțe a fost că sistemele de control aferente mecanismului nu trebuie să îngreuneze implementarea, idee susținută de altfel de mai mulți reprezentanți ai statelor membre.

Prima reuniune condusă de președinția portugheză

Miniștrii finanțelor din Uniunea Europeană au discutat și despre concluziile Raportului privind Mecanismul de Alertă 2021, respectiv proiectul de recomandare pentru politica economică a zonei euro. Acestea vor fi aprobate ulterior prin procedură scrisă.

Sondajul anual al Grupului BEI privind investițiile și finanțarea acestora și planul de acțiune privind creditele neperformante au completat agenda ECOFIN.

A fost prima reuniune condusă de Președinția portugheză a Consiliului UE, care și-a prezentat cu această ocazie programul și prioritățile în domeniul afacerilor economice și financiare.