Ministrul Finanțelor, Alexandru Nazare susține că România are nevoie de sprijin pentru a se recupera din punct de vedere economic.

România este determinată să găsească un echilibru între necesitatea de ajustare fiscală și nevoia de sprijinire a recuperării economice”, se arată în mesajul transmis Comisiei Europene. 

Planurile de reforme care să sprijine redresarea economică, împreună cu perspectivele economice ale anului în curs, nevoile de finanțare și Planul Național de Redresare și Reziliență s-au numărat, de asemenea, printre temele de discuție avute astăzi, 13 ianuarie, de către ministrul finanțelor, Alexandru Nazare, și comisarul european pentru economie, Paolo Gentiloni. 

”Trebuie să reducem deficitul în așa fel încât să nu punem în pericol perspectivele redresării economice, prin urmare vom continua sprijinirea economiei și a sistemului de sănătate, care rămân  prioritare în aceste circumstanțe dificile”, a transmis ministrul finanțelor, Alexandru Nazare.

Angajamentul făcut de ministrul Finanțelor

De asemenea, ministrul român de finanțe a exprimat angajamentul puternic al Guvernului pentru implementarea tuturor planurilor de sprijinire a economiei și de reformă a sistemelor care necesită atenție, în contextul stabilității politice de care se bucură România după alegerile de anul trecut.

Referitor la Planul Național de Redresare și Reziliență, comisarul Paolo Gentiloni a menționat că este optimist în ceea ce privește evoluția discuțiilor privind propunerea de Plan din partea României și că îl consideră o bază bună pentru discuțiile programate în următoarele luni.

De menționat este faptul că România va fi un beneficiar net al fondurilor structurale, ținând cont de faptul că doar subvențiile din cadrul Mecanismului de Redresare și Reziliență (RRF) reprezintă aproximativ 6% din PIB-ul românesc pentru 2019, iar o sumă similară în împrumuturi este disponibilă.

Oficialul european a exprimat, totodată, disponibilitatea Comisiei Europene pentru asistență, dacă România consideră necesar, și încrederea într-o bună cooperare. Ca atare, cei doi oficiali au hotărât continuarea discuțiilor la nivel tehnic.

Convorbirea dintre cei doi oficiali face parte din seria de dialoguri pe care ministrul finanțelor a început-o cu oficialii europeni, în vederea întăririi relațiilor pe care România le are cu CE.