Cum se va face recalcularea pensiilor?

Daniel Baciu, șeful Casei Naționale de Pensii Publice (CNPP) a oferit noi detalii în ceea ce privește pensiile românilor.

Daniel Baciu afirmă că se lucrează pentru o singură etapă, stabilită pentru 1 septembrie, fără a exista etape intermediare.

El menționează că legea prevede clar ca pensionarii să primească toate pensiile recalculate după noua formulă de calcul în luna septembrie.

Baciu adaugă că impactul bugetar a fost evaluat de la începutul anului și a fost inclus în legea Bugetului Asigurărilor Sociale de Stat.

”La Casa Națională de Pensii noi lucrăm pentru o singură etapă, la 1 septembrie, nu există etape intermediare. Legea prevede foarte clar ca pensionarii în luna septembrie să primească toți pensiile recalculate după noua formulă de calcul care este parte din lege. Impactul bugetar a fost calculat de la începutul anului și a fost inclus în legea Bugetului Asigurările Sociale de Stat, care a fost aprobată în Parlament”, arată acesta.

Daniel Baciu afirmă că există resursele financiare necesare pentru a acoperi impactul atât al indexării cu 13,8% de la 1 ianuarie, cât și al recalculării.

”Avem banii necesari, avem impactul cu privire la atât la indexarea care a avut loc de la 1 ianuarie cu 13,8% cât și recalcularea care va fi anul acesta decât pe 4 luni, septembrie, octombrie, noiembrie și decembrie, care implică încă un impact suplimentar de 10 miliarde. Acesti bani sunt cuprinși în Bugetul Asigurărilor Sociale de Stat, astfel încât la 1 septembrie oamenii vor primi pensiile recalculate”, continuă Daniel Baciu.

De asemenea, el a mai spus că legea prevede ca recalcularea să se facă de la 1 septembrie. Astfel, el subliniază că nu va exista o recalculare etapizată.

”Legea prevede foarte clar ca această recalculare să nu se facă în etape, să se facă la 1 septembrie. Nu există, credeți-mă că noi lucrăm cu toții și nu avem acest scenariu de plată a pensiilor recalculate în etape cum afirmați dumneavoastră, precum spuneți că au recomandat cei de la FMI”, mai spune acesta.

Punctele de stabilitate pentru stagiile de cotizare

Președintele CNPP a precizat și care sunt stagiile de cotizare pentru care se acordă punctele de stabilitate. Daniel Baciu spune că acestea sunt:

  • 0,5 puncte pentru fiecare an cuprins între 25 și 30 de ani
  • 0,75 puncte pentru fiecare an cuprins între 30 și 35 de ani
  • 1 punct pentru fiecare an ce trece de 35 de ani

”Sunt niște tranșe din stagiile de cotizare pentru care se acordă aceste puncte de stabilitate. Și aici vorbim între 25 și 30 de ani se acordă 0,5 puncte pentru fiecare an cuprins în această perioadă, și aici vorbim între 30 și 35 de ani se acordă 0,75 puncte pentru fiecare an în această perioadă, iar tot ce trece ca stagiu de cotizare după 35 de ani se acordă chiar un punct de stabilitate pentru fiecare an peste 35 de ani. Lucrurile sunt foarte clare, stabilite în lege”, spune președintele CNPP.

Cei care fac parte din categoriile cu grupă de muncă și au un stagiu de cotizare mai mare de 25 de ani vor primi puncte de stabilitate.

Măsura are scopul de a stimula:

  • rămânerea în activitate
  • prelungirea vieții active

Persoanele care au acumulat peste 25 de ani în grupe normale, deosebite sau speciale de muncă vor beneficia de aceste puncte de stabilitate.

”Cei care au grupă de muncă, evident că au un stagiu de cotizare mai mare de 25 de ani. Și cei care au grupă de muncă care au un stagiu de cotizare mai mare de 25 de ani, evident că vor primi și ei aceste puncte de stabilitate.

Lucrurile sunt foarte clare, prevăzută în lege, pentru că aceste puncte de stabilitate vin pentru a stimula rămânerea în activitate și prelungirea vieții active. De fapt despre asta discutăm. Să rămână foarte mulți oameni în activitate pentru a beneficia de acest bonus.

Cei care au realizat peste 25 de ani, fie că au fost în grupe normale de muncă, fie că au fost în grupe deosebite sau speciale de muncă, dacă au peste 25 de ani, toată lumea va primi aceste puncte de stabilitate. Sunt multe persoane care au ieșit la pensie și după aceea rămân în activitate pentru că le permite starea fizică, probabil că au și un loc de muncă care nu este foarte solicitant și lucrează după pensionare”, spune șeful CNPP.

bani
Bancnote de 100 de lei / SURSA FOTO: Dreamstime

Românii cu pensii mai mari cu 90%

Daniel Baciu explică că cei care lucrează după pensionare și cumulează salariul cu pensia pot solicita recalcularea pensiei pe fiecare an lucrat în plus.

Astfel, aceștia beneficiază de o recalculare pentru perioada de activitate suplimentară după pensionare.

Totuși, Baciu subliniază că punctele de stabilitate nu se acordă pentru această perioadă, deoarece acestea sunt destinate celor care rămân în câmpul muncii fără a cumula cu pensia.

Persoanele care au lucrat 40 de ani și au aceeași pensie cu cei care au lucrat 20 de ani nu primesc puncte de stabilitate. Ei se află sub stagiu de 25 de ani.

În schimb, cei care au lucrat 40 de ani primesc puncte de stabilitate. În cazul celor care au avut salarii mici, creșterile pot fi chiar spectaculoase. Acestea ar putea ajunge la 80-90%.

”Pentru acei ani care sunt lucrați după ce ies la pensie, ei cumulează salariul cu pensia, ei pot să vină pe fiecare an să-și recalculeze pensia pentru a-l aduna la pensie acel an pe care l-a lucrat sau anii pe care i-a lucrat în plus. Deci beneficiază de acea recalculare pentru anii lucrați după pensionare, dar puncte de stabilitate pentru această perioadă nu se acordă pentru că noi spunem foarte clar că aceste puncte de stabilitate sunt numai pentru care rămân în câmpul muncii fără a cumula cu pensia.

Cei care au lucrat 40 de ani cum spuneți dumneavoastră și au același pensie cu cei care au lucrat 20 de ani, evident că cel care a lucrat 20 de ani nu mai va primi acele puncte de stabilitate pentru că se află sub stagiu de 25 de ani, iar cei care au lucrat 40 de ani vor primi niște puncte, cei care au contribuit o perioadă lungă de timp, exact cum a spus dumneavoastră.

Și cu salariul mic pentru că au lucrat undeva în industrie unde erau salarii foarte mici, acolo creșterile vor fi chiar spectaculoase de 80-90%”, a precizat Daniel Baciu la Realitatea PLUS.