Claudiu Năsui a vorbit sâmbătă, 18 noiembrie, despre sistemul de pensii din România. Fostul ministru susține că țara noastră poate avea un sistem care să nu depindă de politic.

Totuși, elementul politic nu este interesat de acest lucru, susține politicianul din USR.

Fostul ministru a vorbit despre sistemul de pensii din România

Năsui a spus apoi că „politicienii vor mai multă putere”. Cu privire la Pilonul II, fostul ministru a subliniat că acesta este „un sistem care funcţionează”, însă a fost „dat înapoi faţă de ce trebuia să fie”.

Pilonul II conferă independenţă, acest fiind motivul din cauza căruia „deranjează”, conform politicianului. Claudiu Năsui a susținut și că „politicienii nu îşi doresc ca oamenii să fie independenţi”. Acest lucru, spune el, îi „face mai irelevanţi şi mai puţin puternici”.

„Putem avea un sistem de pensii care să nu depindă de politic, dar primul care nu e interesat să se întâmple acest sistem este exact politicul, pentru că dependenţa faţă de factorii politici este un lucru care sporeşte puterea politicienilor şi, în general, politicienii vor mai multă putere. De sistemul Pilon II cu siguranţă a auzit toată lumea, este un sistem care funcţionează, merge, acum el a fost mult dat înapoi faţă de ce trebuia să fie. El avea un calendar de trecere a cotizaţiei de la Pilonul I la Pilonul II, graduală (…) De ce deranjează Pilonul II atât de mult, motivul e simplu, deoarece conferă această independenţă (…) Un sistem e posibil, totul e să îl şi vrei. Politicienii nu îşi doresc ca oamenii să fie independenţi pentru că asta îi face mai irelevanţi şi mai puţin puternici”, a declarat Claudiu Năsui la Prima TV.

Claudiu Năsui a prezentat avantajele oferite de Pilonul II

Acesta a fost întrebat și cât ar câştiga în plus fiecare român, dacă ar avea toţi banii la Pilonul II de pensii. Astfel, fostul ministru a susținut că ar fi vorba de 7.000 de lei lunar, la un salariu mediu şi o cotizare de 35 de ani.

„Dacă un român obişnuit, pe salariul mediu, care e 7.000 şi ceva de lei acum brutul, dacă toţi banii care se duc acum la Pilonul I şi Pilonul II s-ar pune deoparte, ar avea, practic, o cotizaţie pe durata de 35 de ani, care e stagiul minim de cotizaţie, ar pune 650.000 de lei. La un randament de 5 la sută care e ultimul randament publicat, românul ar avea 1.700.000 de lei la vârsta de 65 de ani, bani din care ar putea avea un venit de peste 80.000 de lei, cam 7.000 de lei pe lună. Contrastăm asta cu un punct de pensie, cât primeşte pe un salariu mediu, că un salariu mediu înseamnă un punct de pensie în sistemul de Pilon I, care înseamnă 1.785 de lei. Adică de patru ori mai puţin. Şi ne întrebăm unde se duce diferenţa şi ne întrebăm de ce această proastă gestiune. Păi diferenţa se duce exact acolo, în această plată intergeneraţională”, a mai spus Năsui.

În opinia politicianului, legea pensiilor este tratată strict electoral, deoarece anul viitor sunt alegeri. Acesta a fost întrebat și despre deficitul la bugetul de pensii, însă nu a putut oferi informații precise.