Mulți români preferă să lucreze de acasă. Cum nu există reglementări clare în acest sens, ei preferă să o facă la negru. Acum, însă, Raluca Turcan a pus ochii pe bone, femeile de la curățenie, bucătăresele și în general tot ce înseamnă lucrător casnic. Potrivit unui anunț făcut pe Facebook chiar de către Raluca Turcan, aproximativ 1,2 milioane de persoane ar putea obţine dreptul la asigurări de sănătate şi la pensie. Asta pentru că Ministerul Muncii are în dezbatere un proiect prin care bonele, menajerele, bucătăresele și alte categorii de lucrători casnici să fie plătite printr-un sistem de tichete înregistrate de ANOFM.

Proiectul a fost analizat marți cu patronatele și sindicatele. Acesta vizează reglementarea desfășurării activităților casnice ocazionale, de către o persoană fizică având calitatea de prestator casnic în folosul unei alte persoane fizice care are calitatea de beneficiar.

Acest lucru ar urma să se facă prin instituirea unui sistem de plată și evidență a persoanelor care desfășoară activități casnice ocazionale în baza unor tichete de activități casnice, cumpărate de beneficiar și preschimbate ulterior în numerar de către prestatorul casnic, după reținerea contribuțiilor și a impozitului aferente, în acest fel lucrătorul dobândind calitatea de asigurat în sistemul de asigurări sociale și de sănătate.

„Am dezbătut astăzi reglementarea activităţilor casnice cu reprezentanţii patronatelor şi ai sindicatelor, având cu toţii convingerea că acest demers va aduce o serie de avantaje pentru piaţa muncii şi pentru sistemul public de pensii, dar mai ales pentru toţi cei care astăzi muncesc în acest fel, fără a fi asiguraţi medical şi fără a putea să obţină un drept de pensie”, a scris Raluca Turcan pe pagina sa de socializare.

Raluca Turcan, despre efectele acestui proiect

Ea a continuat dând cifre concrete. Astfel, potrivit datelor INS, avem 39% din populaţie inactivă.

„Estimăm că aproximativ 1,2 milioane de persoane ar putea obţine aceste drepturi odată ce activităţile casnice, care în prezent se desfăşoară majoritar la negru, vor fi reglementate corespunzător”, a explicat Raluca Turcan.

Ministrul a arătat și care sunt efectele acestui proiect. În primul rând, e vorba de reducerea muncii nedeclarate. Un alt efect îl reprezintă introducerea de categorii profesionale care nu se regăsesc în prezent în piaţa muncii şi în creşterea numărului celor care vor plăti contribuţii de asigurări sociale pentru a avea acces la servicii medicale ori la obţinerea unui drept de pensie.

„Ne dorim ca aceste activităţi să fie accesibile şomerilor indemnizaţi şi beneficiarilor de venit minim garantat şi lucrăm pentru a obţine cea mai bună variantă tehnică, astfel încât activităţile casnice să fie suficient de atractive pentru ca oamenii să prefere să lucreze legal, nu la negru”, a scris Turcan.

Sursa foto: INQUAM Photos, Octav Ganea