Veste șoc pentru sute de mii de români. Apare o nouă pensie pentru cei cu mari probleme care au stat mai mult în afara granițelor țării.

Apare o nouă pensie

Cei care îngrijesc bătrânii din Italia pot obține pensie cu doar 5 ani de contribuții plătite la sistemul de asigurări sociale. Aceasta poate fi solicitată de cei care nu au plătit contribuții înainte de anul 1996.

Pensia pentru limită de vârstă cu 5 ani de contribuții nu poate fi obținută la orice vârstă și nici măcar la vârsta obișnuită de pensionare, care este egală cu 67 de ani începând cu 2019 și care este valabilă și în 2020 atât pentru femei cât și pentru bărbați.

Pensia poate fi solicitată numai de lucrătorii care fac obiectul calculării contribuției totale și care reprezintă un sistem de calcul valabil începând din 1996, pe baza contribuțiilor plătite și a vârstei de pensionare.

Ca să se pensioneze cu 5 ani de contribuții, lucrătorii casnici nu trebuie să aibă contribuții plătite sau creditate până la data de 31 decembrie 1995. Aceștia vor primi pensie de la statul respectiv pe perioada lucrată, când îndeplinesc condițiile de pensionare din acel stat (vârstă, vechime minimă). Perioada lucrată în străinătate se va cumula cu anii lucrați în România.

În cazul în care o persoană decide să se pensioneze și a lucrat în alt stat cinci – zece ani sau orice altă perioadă, atunci își depune dosarul în România, dar i se vor lua în calcul ca și vechime anii munciți peste graniță. Condiția principală pe care trebuie să o îndeplinească o persoană pentru a i se lua în calcul vechimea dintr-un alt stat este aceea să fi lucrat mai mult de un an în acel stat cu acte în regulă (cu contract de muncă).

În România este nevoie de un stagiu minim de cotizare de cel puțin 15 ani pentru ca o persoană să poată să iasă la pensie atunci când îndeplinește condițiile de vârstă, potrivit rotalianul.com.