Un român din Olt încasează o pensie de 69.000 de lei. Doina Pârcălabu, fosta șefă a Casei Naționale de Pensii, a explicat cum se poate ajunge la o valoare atât de mare în cazul unei pensii.

În discuția despre o pensie bazată pe contributivitate, imposibilitatea eliminării acestei discrepanțe este argumentată prin principiul fundamental al contributivității.

Se presupune că beneficiarul acestei pensii a avut salarii extrem de ridicate pe o perioadă semnificativă de ani. Astfel, s-a contribuit la o pensie de valoare înaltă.

„Probabil că este o persoană care a avut nişte salarii foarte-foarte mari într-un număr semnificativ de ani, care au condus la o pensie atât de mare”, a spus Doina Pârcălabu la Antena 3 CNN.

Cum a ajuns românul să ia o pensie de aproape 70.000 de lei?

Într-o încercare de a clarifica modul în care s-a ajuns la această situație, Doina Pârcălabu aduce în discuție varianta inițială a legii pensiilor. Acesta se referă la pensiile bazate pe puncte și privilegiază principiul contributivității.

În această variantă inițială, exista un mecanism care să limiteze valoarea pensiilor atunci când o persoană accesa beneficiul. Acest mecanism plafonează baza de calcul la cinci salarii medii brute pe economie. Conform legii, contribuțiile erau plătite doar pentru această bază de calcul.

„În varianta iniţială a legii pensiilor privind pensiile de care discutăm noi, acestea bazate pe puncte, în care prevalează principiul contributivităţii, exista un instrument care să nu permită pensii atât de mari în momentul în care o persoană ajunge să acceseze beneficiu care se cheamă pensie.

În sensul în care era plafonată baza de calcul la cinci salarii medii brute pe economie şi numai la această de bază de calcul se plăteau şi contribuţiile”, a arătat acesta.

bani
SURSA FOTO: Dreamstime

Explicația găsită de fosta șefă a Casei de Pensii

Totuși, începând cu anul 2007, intervențiile legislative, împreună cu dorința de a colecta cât mai multe contribuții și deciziile politice de la acel moment, au eliminat acest plafon. Astfel, s-au perceput contribuții pentru întreaga sumă încasată.

În opinia fostei șefe a Casei de Pensii, este probabil că beneficiarul acestei pensii a lucrat într-o companie unde salariile erau de ordinul zecilor de mii de euro. Astfel, echivalentul în lei a contribuit la formarea unei pensii de această amploare.

Beneficiarul primea salariu de ordinul zecilor de mii de euro

Doina Pârcălabu a ținut să arate cum crede că s-a ajuns la o pensie atât de mare. Ea a venit cu mai multe detalii în intervenția sa, în direct, la televizor.

„Numai că din 2007 intervenţiile legislative şi dorinţa de a încasa cât mai multe contribuţii şi deciziile politice la momentul respectiv au eliminat acest plafon astfel încât s-a plătit contribuţie pentru toate sumele încasate.

Probabil, este o persoană care a lucrat la o firmă unde salariile au fost de zeci de mii de euro şi echivalentul în lei a condus la astfel de pensii”, a spus Doina Pârcălabu.

Ea a oferit, astfel, o explicație pentru cazul respectiv din Olt, menționând că nu-l cunoaște în detaliu.