Pe de o parte, pentru cei patru ani în care s-a aflat în fruntea României, Emil Constantinescu, în vârtsă de 79 de ani, câștigă lunar o indemnizație de 8.367 lei. La aceștia se mai adaugă și o pensie de 5000 de lei pentru activitatea sa de profesor universitar și lector al Universității București. În total, în conturile lui Emil Constantinescu intră, lunar, peste 13 mii de lei.

În decembrie 2000, după ce a părăsit Palatul Cotroceni, Emil Constantinescu și-a reluat activitatea universitară și cea din mediul neguvernamental, din poziția de președinte al Asociației pentru Educație Cetățenească, al Fundației Române pentru Democrație și președinte – fondator al Institutului pentru Cooperare Regională și Prevenirea Conflictelor.

Din 2001 este membru fondator și membru în Comitetul director al Clubului Politic Balcanic; membru în Board-ul directorilor Institutului Est Vest din New York. Este membru al Board-ului internațional al Fundației Memorialul victimelor comunismului din Washington. În perioada 2004-2007 a fost membru al Înaltului Consiliu al Francofoniei. Din 2007 este membru al Celulei de reflecție a Organizației Internaționale a Francofoniei.

Din 2006 este membru în Board-ul internațional al Centrului Internațional pentru Tranziție Democratică din Budapesta și membru al Academiei Mondiale de Știință și Artă din Statele Unite ale Americii. A fost președintele comisiei internaționale de monitorizare a alegerilor parlamentare din Senegal (2001) și prezidențiale (2007).

În 2008, împreună cu  Jerzy Buzek, prim ministru al Poloniei (1997-2001), Mart Laar, prim ministru al Estoniei (1992-1994, 1999-2002) și Viktor Orban, fost prim- ministru al Ungariei (1998-2002) contribuie la constituirea ACT (Advisors on Cuban Transition).

Din 2009 este membru în Board-ul Institutului pentru Diplomație Culturală (ICD) din Berlin iar din 2011 este președintele Academiei de Diplomație Culturală din Berlin. Din 2010 este membru în Comitetul Director Internațional al Habitat for Humanity, una dintre cele mai mari organizații umanitare din lume, fondată de președintele Jimmy Carter.

A fost invitat să facă parte din juriile care acordă importante premii internaționale: premiul european Coudenhove – Kalergi, Premiul Lech Walesa, Gdansk, Premiul Vaclav Havel pentru Disidență Creativă, Oslo Freedom Forum, Tesla Memorial Price, Global Round Table, Brusseles.