Ce pedepse se dau pentru apelarea abuzivă sau alertarea falsă

Din octombrie 2019, apelarea abuzivă a numărului unic pentru apeluri de urgență 112 sau transmiterea de mesaje abuzive la numărul 113 ori la numărul 114 se sancționează cu  amendă de la 500 de lei la 1.000 de lei. În plus, alertarea falsă a agențiilor specializate de intervenție este sancționată cu amendă de la 1.500 de lei la 5.000 de lei.

Sanțiunile au fost stabilite prin Ordonanța de Urgență nr. 62 din 27 august 2019, pentru modificarea și completarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 34/2008 privind organizarea și funcționarea Sistemului național unic pentru apeluri de urgență și pentru completarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 111/2011 privind comunicațiile electronice.

Actul normativ a fost adoptat având în vedere necesitatea creșterii eficienței gestionării apelurilor de urgență prin reducerea incidenței apelurilor abuzive, care ar putea periclita viața, integritatea ori sănătatea cetățeanului, ordinea publică, proprietatea publică sau privată ori mediul.

STS a făcut un anunț important cu privire la apelarea falsă

#StopApelurilorFalseLa112

8 secunde a durat apelul la 112 prin care un bărbat amenința că a pus o bombă la un mall din București.
5 instituții au intrat în alertă.
100 de specialiști s-au mobilizat la fața locului.
2 ore a durat intervenția echipajelor.
Peste 1.000 de persoane au fost evacuate din mall.

Apelul la 112 a fost făcut la ora 12:17:59 de pe o cartelă prepay. Sub umbrela anonimatului au fost alertate inutil echipajele de intervenție, activitatea și traficul în zonă au fost perturbate. Cei evacuați au trăit momente de panică, iar acum Poliția face cercetări pentru a stabili cine se face vinovat.

Apelarea numărului unic de urgență 112 în situaţii care nu reprezintă un pericol pentru viaţă, proprietate sau mediu, produce întârzieri în preluarea apelurilor care anunță urgențe reale. Apelarea falsă poate irosi clipe din viaţa altei persoane care sună după ajutor, poate împiedica sau întârzia salvatorii să ajungă la un om aflat în pericol și, uneori, acel om poate fi cineva drag ție!

Birourile de presă ale STS, SRI, IGSU, IGPR și IGJR”, se arată pe pagina de Facebook a STS.