In aceasta vara, turistii care se indreapta spre mare au mai multe variante de cazare. Sectorul de lux ofera pentru prima data o alternativa la hotelurile de trei-patru stele: vilele inchiriate cu ziua sau cu luna.
Pentru locuitorii oraselor si satelor situate in zone turistice, inchiriatul cu ziua in sezon estival este o practica veche de cand lumea. In ultimii cinci-sase ani s-a transformat insa intr-o adevarata industrie. Daca la inceput particularii ofereau doar camere modeste, cu cat mai multe paturi inghesuite unul in altul, la bloc sau la casa, cu intrare comuna cu locatarii, incet-incet, au transformat aceasta oportunitate intr-o afacere.
Foarte multi constanteni si locuitori ai satelor din apropierea marii au investit in achizitionarea de apartamente sau in extinderi de case, special cu aceasta destinatie. Cei mai curajosi dintre ei si-au cumparat sau au luat in concesiune terenuri de la primarii si au construit de la zero case gen pensiune (dezvoltate pe orizontala) sau vile, cat mai aproape de mare. Printre ei exista chiar si intreprinzatori veniti de pe alte meleaguri, care s-au lansat in afaceri pe litoral. In Saturn, un grup de oseni a construit mai multe vile pe care le inchiriaza cu circa 10-15 USD pe zi camera. Avantajele acestor amplasamente sunt zonele inverzite in care se afla, curtile frumos amenajate, cu gratare si mese de biliard.
S-au facut afaceri si cu bani mai putini. Printre intreprinzatori sunt si oameni care au pornit de la o casa modesta dintr-un sat sau un oras de langa mare, pe care au cumparat-o cu 7.000 – 20.000 USD, au reamenajat-o si au scos-o la inchiriere. In plus, in fata casei transformate in pensiune au amenajat un mic bistro sau o placintarie care este o sursa de venit pe timpul verii.
Un milion pe zi pentru o vila la malul marii
Pentru cei care vor sa le urmeze exemplul, exista numeroase oferte pe piata. Una dintre cele mai ieftine zone din punctul de vedere al preturilor la imobile, dar care este in plina dezvoltare si promite pentru urmatorii ani, este statiunea 2 Mai. Aici se gasesc case mari, cu patru-cinci camere, transformabile in pensiuni, cu terase, bai, bucatarii si beciuri, la 10.000 – 15.000 USD. Si vilele sunt ieftine: o vila in 2 Mai, cu 12 camere, orientata spre mare este de vanzare la 65.000 USD, potrivit datelor furnizate de Tudor Barbu, directorul agentiei Cartier Trading din Mangalia.
Cat priveste inchirierea, tarifele la apartamente in vilele particularilor sunt, de regula, mai mici decat ale hotelurilor sau vilelor cuprinse in reteaua agentiilor de turism. Cand cererea este ferma (pentru o perioada definita, de la cinci zile in sus) sau substantiala (mai mult de doua apartamente), se poate negocia, chiar la tarife sensibil sub cele ale hotelurilor. Pentru dotari de lux si servicii incluse, pretul este de aproximativ 200.000 – 300.000 lei/zi/ apartament. Daca perioada este foarte scurta – un week-end, de exemplu, tariful de inchiriere a unui apartament in vila ultramoderna sau intr-un bloc de lux, ultracentral in Mangalia sau Constanta, urca pana la 500.000 – 600.000 lei zi, in perioada de varf (iulie- august).
Proprietarii vor sa-si scoata cat mai repede banii investiti in constructiile noi. Graba lor se materializeaza, uneori, in oferte de domeniul fantasticului: un constantean inchiriaza o vila la malul marii cu un milion pe zi (de regula, pentru petreceri intr-un decor de vis – si chiar are multi clienti!) iar un intreprinzator din Costinesti incearca sa gaseasca un client pentru o vila pe tot sezonul, pe trei luni, la nici mai mult, nici mai putin decat 8.000 USD (cu acesti bani se poate cumpara la ora actuala un apartament cu doua camere in Constanta). In incercarea de a face bani in aceasta vara, o familie din Costinesti va inchiria doar doua camere de demisol dintr-o vila in constructie, pentru ca doar acestea sunt gata, la un tarif de 300.000 lei pe zi pentru amandoua.