„Văd că deputaţii PSD ţin cu dinţii de amendamentele aduse de bănci la OUG 50/2010 care practic modifică total sensul legii, o mutilează şi lasă milioane de români la cheremul băncilor. Declar public faptul că zbaterea băncilor din Camera Deputaţilor este în zadar, întrucât fiecare din cele 83 de amendamente depuse în camera decizională, care va trece de votul plenului, vor fi atacate la CCR pe motiv de încălcare a principiului bicameralismului”, menţionează Urban pe blogul personal.
Acesta precizează că alături de colegii săi senatori, conform art. 15 din legea CCR, va sesiza instanţa constituţională.
”Vom cere ca aceste amendamente să fie declarate neconstituţionale, urmând să întoarcem OUG 50 în Senat, acolo unde a fost adoptată cu majoritate de voturi fără niciun fel de amendament”, susţine senatorul PDL.
Ordonanţa de Urgenţă 50/2010 transpune în legislaţia românească Directiva Europeană 48/CE/2008, printre cele mai cunoscute prevederi ale actului normativ fiind eliminarea comisionului de rambursare anticipată la creditele cu dobândă variabilă şi calcularea dobânzii în funcţie de un indice de referinţă transparent, la care se adaugă o marjă fixă, care nu poate fi modificată faţă de contractul iniţial.
Zeci de mii de clienţi ai băncilor din România s-au organizat în grupuri pe internet, pentru a fi mai bine informaţi cu privire la problemele pe care le întâmpină cu banca şi despre cum să negocieze cu instituţia, dar şi pentru a putea să declanşeze procese colective împotriva băncilor. Totuşi, unele dintre grupuri nu au reuşit să reunească mulţi clienţi ai respectivelor bănci, iar în cadrul altor grupuri există mai multe opinii divergente în privinţa viitoarelor acţiuni necesare ceea ce îngreunează luarea deciziilor.