"Propunerea Patronatului Naţional Român, la discuţiile care vor avea loc vineri, este ca salariul minim brut pe ţară garantat în plată să se majoreze de la 1 ianuarie 2016 la 1.200 de lei, dar nivelul de taxe şi impozite plătite să fie ca pentru salariul minim de 1.050 de lei. Toată majorarea să se ducă la angajat. Vom propune ca această plafonare a taxelor şi impozitelor să se aplice doar un an, în 2016", a declarat Florian Costache. 

Acesta susţine că reducerea de 5 punte procentuale a CAS pentru angajator este insuficientă iar în cazul unui salariu minim peste jumătate din banii pe care un angajator îi alocă unui salariat se duc pe taxele şi impozitele plătite pentru companie şi angajat. 

Ministrul Finanţelor, Anca Dragu, a anunţat, recent, că o majorare a salariului minim pe economie trebuie corelată cu efectuarea unui studiu de impact care să analizeze efectele unei astfel de decizii în sectorul privat. Studiul ar putea fi realizat în primul trimestru al anului 2016. În context, Dragu a arătat că o creştere a salariului minim pe economie ar avea un impact extrem de redus în sectorul public în condiţiile în care salariile au fost deja majorate cu 10% până la 25%. 

Guvernul a decis, recent, să îngheţe, deocamdată, salariul minim pe economie la 1.050 de lei, deşi vechiul Executiv promisese majorarea acestuia la 1.200 de lei de la 1 ianuarie 2016.

Reprezentanţi ai Ministerului Finanţelor, ai confederaţiilor patronale, împreună cu cei ai confederaţiile sindicale, se vor întâlni vineri, 18 decembrie, în vederea finalizării unei decizii legate de salariul minim pe economie, a anunţat, recent, Bogdan Hossu, preşedintele Confederaţiei Naţionale Sindicale "Cartel Alfa". 

AGERPRES