Pastila anti-COVID de la Pfizer, tot mai prescrisă în SUA! Cazurile cresc din nou

Creșterea numărului de cazuri de COVID-19 determină creșterea utilizării medicamentelor, tratamentul antiviral oral Paxlovid de la Pfizer înregistrând o creștere de 315% în ultimele patru săptămâni, au anunțat marți oficialii din domeniul sănătății din SUA.

Creșterea numărului de cazuri și spitalizări din SUA începe să influențeze recomandările privind comportamentul. New York, cel mai populat oraș din țară, recomandând o utilizare mai strictă a măștilor, dar fără a impune noi obligații.

„Din ce în ce mai mult, vom vedea că acest virus va lovi oameni care sunt substanțial mai în vârstă, fragili, care au boli de bază sau care sunt clar imunocompromiși”, a declarat Dr. William Schaffner, expert în boli infecțioase la Centrul Medical al Universității Vanderbilt din Nashville. „Dar acum avem tratamente mai bune și mulți dintre acești oameni vor părăsi spitalul mai degrabă pe verticală decât pe orizontală.”

Cazurile de COVID-19 au crescut în SUA

Statele Unite înregistrează o medie de aproape 97.000 de cazuri noi pe zi, în creștere de la aproximativ 73.000 în urmă cu o săptămână, potrivit unui raport Reuters. Cazurile au crescut treptat de la atingerea unui minim recent de 30.000 de noi infecții pe zi la sfârșitul lunii martie.

Centrele de control și prevenire a bolilor din SUA au estimat marți că aproximativ jumătate dintre infecțiile de săptămâna trecută au fost cauzate de subliniajul BA.2.12.1 al variantei Omicron, care este în creștere de la jumătatea lunii aprilie și care este deja tulpina dominantă de-a lungul unei mari părți a coastei de est.

„Celălalt lucru care se întâmplă este că oferim posibilitatea de a ne răspândi; ne-am dat jos măștile, ne întoarcem la activitățile de grup, atât în afaceri, cât și pentru recreere”, a spus Schaffner.

„În continuare, va trebui să ne dăm seama când este impactul acestui virus suficient de mare încât să începem să ne punem măștile la loc și să ne distanțăm mai mult din punct de vedere social. Acest tip de discuție are loc în New York chiar acum”, a adăugat el.

Orașul New York a ridicat marți nivelul de alertă COVID-19 la nivel ridicat, departamentul de sănătate recomandând cu insistență purtarea măștilor în toate spațiile publice interioare pentru toată lumea și în spațiile exterioare aglomerate pentru persoanele cu vârsta peste 65 de ani sau cu risc ridicat.

În prezent, sunt aproape 20.000 de persoane spitalizate în întreaga țară, față de 16.500 săptămâna trecută, potrivit unei centralizări Reuters. De asemenea, spitalizările au crescut constant de la un minim recent de 12.000 de spitalizări la mijlocul lunii aprilie.

Decesele, un indicator întârziat, s-au menținut la o medie zilnică între 300 și 500. COVID-19 a ucis mai mult de un milion de locuitori din SUA de la începutul pandemiei.

Peste 100 de doze de Paxlovid au fost eliberate

Aproape 115.000 de doze de Paxlovid au fost eliberate în prima săptămână din luna mai, a anunțat marți Departamentul de Sănătate și Servicii Umane.

În total, au fost administrate 668.954 de cursuri din rezerva disponibilă de 3,3 milioane, arată datele HHS.

Paxlovid este aprobat pentru a împiedica persoanele cu risc ridicat care suferă de COVID-19 să se îmbolnăvească grav. Acesta este menit să fie administrat timp de cinci zile, începând la scurt timp după apariția simptomelor.

Accesul la tratament va fi extins

Casa Albă a declarat luna trecută că își propune să abordeze cererea neașteptat de redusă prin extinderea accesului la tratamente precum Paxlovid prin dublarea numărului de locații în care acestea sunt disponibile.

„În ultimele săptămâni, am trecut de la 20.000 de locații cu Paxlovid la aproximativ 35.000 și vom continua să lucrăm pentru a crește disponibilitatea”, a declarat înaltul oficial din domeniul sănătății, adăugând că 88% din populație locuia la mai puțin de 8 km de o locație.

Oficialii din domeniul sănătății se confruntă cu o provocare în a convinge publicul că vaccinările repetate sunt benefice, a spus Schaffner.

„Va trebui să continuăm să vaccinăm pentru că se pare că, într-o măsură sau alta, după o perioadă de câteva luni, protecția împotriva bolilor grave începe să scadă”, a spus el.