Este déjà binecunoscută problema care apare de fiecare dată în preajma sărbătorilor, când preţurile alimentelor cresc semnificativ. Chiar ministrul Agriculturii a ţinut să atragă atenţia zilele trecute că situaţia preţurilor la produsele alimentare este anormală în ţara noastră, în perioada sărbătorilor, faţă de ţările dezvoltate, deoarece se încearcă scoaterea de profit din preţ şi nu din volumul de marfă vândută.
“În România, în perioadele de cerere maximă, preţurile sunt anormale, chiar dacă este volum suficient de marfă. În ţările dezvoltate se merge pe profit din volum mare de marfă vândută, în timp ce în România se încearcă obţinerea de profit din creşterea preţului în aceste perioade, de sărbători”, a spus Valeriu Tabără.
Oricum alimentele s-au scumpit foarte mult în ultimele luni. Astfel, de la începutul anului, s-au înregistart scumpiri de peste 10% la mai multe produse, potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică. Printre cele mai mari creşteri au fost înregistrate la legume şi conserve de legume (19,2%). Este déjà cunoscut cazul cartofilor, al căror preţ s-a majorat cu 24,7% în doar trei luni. Nici preţul fructelor proaspete n-a rămas neschimbat, majorarea fiind de 12,56%, iar în cazul zahărului, creşterea a fost de 11,98%.
În acest fel s-a ajuns ca în pieţele din ţară un kilogram de cartofi să se vândă în medie cu 3,5 lei, unul de fasolea boabe cu 7,5 lei, un kilogram de varză cu 3 lei, unul de ceapă cu 3,5 lei, iar kilogramul de morcovul cu 3 lei.
Datele Ministerului Agriculturii arată că cei care vor să cumpere mere trebuie să achite 4 lei pe kilogram, iar dacă vor pere au de dat 7 lei pe kilogram.
Nici carnea nu este mai ieftină, kilogramul de carcasă de porc fiind vândut în medie cu 15 lei, iar cel de carcasă de vită cu 17 lei. Carnea de pasăre este un pic mai ieftină, kilogramul putând fi cumpărat în medie cu 13 lei.
În privinţa lactatelor, situaţia este la fel de dificilă, preţul unui litrul de lapte depăşind 3,5 lei, iar când vine vorba de brânzeturi proaspete, acestea ajung la 15 lei per kilogram. Smântâna poate fi cumpărată în medie cu 13 lei pe kilogram, iar telemeaua depăşeşte 20 lei.
Singurele produse alimentare care nu au înregistrat creşteri de preţ sunt ouăle, acestea fiind vândute în medie cu 0,5 lei bucata.