Si pana acum, firmele inregistrate in zonele defavorizate beneficiau de facilitati la importul de materii prime. Procedura, mai complicata, trecea prin mai multe maini ale functionarilor de stat. Astfel, firmele importatoare plateau taxele vamale o data cu importul de materii prime, dupa care recuperau sumele din fondul gestionat de agentiile de dezvoltare regionala. Redobandirea banilor se facea pe baza certificatului de investitor si… dupa ceva timp, in masura fondurilor de care dispunea agentia.
Schimbarea adusa de Ordonanta de urgenta nr. 75/2000 deschide calea importurilor de materii prime fara plata taxelor, deci fara restituire ulterioara. Cat priveste sumele nerecuperate inca, pentru importurile efectuate pana la 1 iulie 2000, mai e de asteptat. Agentia Nationala de Dezvoltare Regionala (ANDR) a intrat in reorganizare si procesul e posibil sa intarzie mult si bine. Totusi, legea prevede ca agentii economici sa fie repusi in drepturi cel mai tarziu pana la 15 decembrie a.c. Ei vor trebui sa prezinte, ca si pana acum, certificatul de investitor, obtinut de la agentia zonala.
Cu privire la noile importuri, regimul in care acestea vor fi acceptate la vama fara taxe este inca neclar. Noul sistem nu are reglementari detaliate, de natura normelor, astfel ca responsabilii de aplicarea lui nu stiu in acest moment ce au de facut. Curios, Directia Generala a Vamilor nici macar nu a fost consultata cu privire la aceasta schimbare legislativa. De ce curios?
Facilitati egale, dar pentru favorizati
Nu ar fi prima reglementare promovata cat mai pe tacute, pentru ca beneficiarii – cu exceptia catorva favorizati! – sa nu aiba habar de propriile drepturi. Fara a fi rauvoitori, nu uitam ca intr-un an electoral, campaniile au nevoie de finantare. La schimb, companiile care cotizeaza obtin avantaje de natura economica.
Dar, desigur, aceasta nu este decat o supozitie, pana la aparitia unor dovezi certe. Organele indrituite – Politia economica, Garda Financiara L