Marile companii aeriene internaționale vor folosi din martie un sistem digital de sănătate pentru certificarea vaccinării împotriva noului coronavirus. Măsura ar putea accelera deschiderea frontierelor și restabilirea traficului aerian.

Aeroportul din Budapesta a avut în 2020 doar un sfert din traficul din 2019

Budapesta Airport Zrt. este deja pregătit pentru reluarea traficului de pasageri. În 2020, a fost grav afectat și transportul aerian de epidemia cu noul coronavirus. Din cauza pandemiei, numărul pasagerilor care au călătorit cu avionul a scăzut în Europa cu 1,7 miliarde. Această cifră șocantă a însemnat în 2020 cu șase milioane de zboruri mai puțin în Europa, iar în această perioadă Budapest Airport Zrt. a realizat doar un sfert din traficul înregistrat în 2019, ceea ce a însemnat că a încheiat anul 2020 cu mai puțin de patru milioane de pasageri, scrie Hirado.hu.

Primul semestru a fost mai puternic, deoarece scăderea a fost doar de 61%, în schimb în al doilea semestru am înregistrat o scădere de 85%-90%, a declarat duminică pentru televiziunea publică ungară M1 directorul de comunicare al Aeroportului din Budapesta. Katalin Valentinyi a precizat că se așteaptă la o creștere semnificativă a traficului de pasageri în sezonul de vară, însă aceasta depinde foarte mult de accesul la vaccin și de rata de vaccinare.

Potrivit prognozei publicate recent de organizația internațională a aeroporturilor – care nu pare a fi prea oprimistă -, traficul aerian pre-epidemic din 2019 ar putea fi restabilit în 2024 numai dacă în acest an rata de vaccinare va fi foarte mare. Traficul va fi puternic afectat și de disponibilitatea de călătorie și de încrederea față de călătoria cu avionul.

Cum s-a pregătit până acum Aeroportul din Budapesta pentru noile reguli?

Dacă va fi luată, într-adevăr, o decizie în privința pașaportului de vaccin, atât la nivel internațional, cât și în Ungaria, atunci acesta va necesita o coordonare fundamentală între companiile aeriene și autorități. În acest sens, aeroporturile nu pot face altceva, decât să se pregătească și să urmărească tendițele care abia acum încep să se contureze la nivel global și să suțină companiile aeriene și pe autorități.

Budapest Airport este pregătit cu locații și dezvoltări digitale pentru întroducerea pașaportului de vaccin, a declarat directorul de comunicații. La Aeroportul din Budapesta un accent puternic se pune și asupra prevenirii. Așadar, de la începutul lunii februarie, pe lângă testul PCR și testul rapid antigen, poate fi solicitat și testul anticorpi, care se efectuează dintr-o probă de sânge recoltată din vârful degetului, iar rezultatul poate fi obținut în câteva ore. Acest centru de testare a fost implementat la sol, astfel că poate să se testeze oricine, nu numai pasagerii.

Procedura este foarte simplă. În momentul înregistrării online poate fi achitat prețul testului, iar când solicitantul ajunge la aeroport, după scanarea codului QR primit prin e-mail, testarea va fi efecftuată în câteva minute. Acesta este un obiectiv foarte important, deoarece dacă cineva dorește să facă un test rapid înainte de plecare sau imediat după sosire, aceasta este posibil la fața locului, a mai subliniat Katalin Valentinyi.

Creștere fără precedent a traficului aerian de marfă

În comparație cu traficul de pasageri, este un lucru pozitiv faptul că în privința traficului aerian de marfă cel mai reușit trimestru din toate timpurile ale Aeroportului din Budapesta a fost încheiat la sfârșitul anului 2020. Această tendință a continuat și în luna ianuarie 2021, când s-a înregistrat o creștere de 16% atât a mărfurilor aeriene, cât și a traficului de pasageri, a declarat Katalin Valentinyi, care a adăugat:

„Depunem eforturi ca să devenim ‘poarta de marfă’ a regiunii, respectiv pentru ca aici să aibă loc distribuirea mărfurilor în regiune. Treburile merg foarte bine și avem convingerea că a fost o decizie bună construirea Cargo City care poate fi un sprijin foarte puternic pentru economie. Anul trecut acesta a fost unul din bastioanele protecției împotriva noului coronavirus, deoarece aici au sosit multe transporturi cu echipamente medicale, dar chiar și unul din tipurile de vaccinuri. În acest context, am început să ne pregătim pentru a doua etapă a bazei noastre de marfă, deoarece vrem să dezvoltăm și să extindem în continuare Cargo City-ul.”

Sursa foto: commons.wikimedia.org