Lovitură majoră pentru companiile aeriene. Numărul pasagerilor transportaţi de acestea a scăzut cu 66% în 2020 comparativ cu 2019. Este o evoluţie fără precedent din cauza pandemiei COVID-19. Informația a fost oferită de Asociaţia Internaţională a Transportatorilor Aerieni (IATA), potrivit AFP.

Calculat în venituri pe kilometri parcurşi de pasageri (RPK), traficul aerian „a scăzut cu două treimi, fiind vorba de cel mai important şoc pe care l-a cunoscut vreodată sectorul aerian”. Această concluzie a fost desprinsă de economistul şef al IATA, Brian Pearce, cu prilejul unei videoconferinţe.

Ca o consecinţă a închiderii frontierelor şi altor restricţii introduse pentru a încerca ţinerea sub control a pandemiei, cursele aeriene pe rutele interne au rezistat mai bine. Au înregistrat o scădere de 48,8%. Comparativ, traficul internaţional a înregistrat o cădere de 75,6%), potrivit IATA.

Companiile aeriene speriate de noile tulpini

Datele pe fiecare lună arată că, în luna aprilie 2020, traficul aerian de pasageri a scăzut cu 5% faţă de nivelul normal. În timpul verii şi-a revenit. În luna decembrie 2020, scăderea traficului aerian de pasageri era de 70%. Acest lucru a tras în jos media pentru întregul an 2020.

De asemenea, IATA a avertizat că perspectivele unei relansări în 2021 sunt afectate de apariţia unor noi tulpini de Covid-19.Fără a-şi revizui însă, în scădere, previziunile pentru acest an.

„Am început 2021 şi ne aşteptăm în continuare ca acesta să fie un an de revenire, de la un punct foarte jos”, a spus Brian Pearce. El şi-a exprimat speranţa că progresele campaniilor de vaccinare ar putea face ca situaţia din a doua jumătate a anului să fie una mult mai bună.

IATA reprezintă aproximativ 290 de companii aeriene din întreaga lume. Este echivalentul a 82% din traficul aerian mondial.

Companiile aeriene continuă să treacă prin probleme mari. Se confruntă cu o aşteptare dificilă a ridicării restricţiilor de călătorie în urma vaccinării pentru COVID-19. Acest anunț a fost făcut în urmă cu ceva vreme de IATA. Ea a avertizat că redresarea traficului aerian stagnează, iar numărul rezervărilor scade, în urma creşterii numărului de infecţii cu coronavirus, transmite Reuters.