Le Point: Partidul Comunist Chinez mai este comunist?

„Este datoria sacră a tuturor comuniștilor chinezi să dezvolte constant marxismul”, declara, pe 5 mai 2018, Xi Jinping, cu ocazia sărbătoririi a 200 de ani de la nașterea lui Karl Marx. Joi, primul secretar al Partidului Comunist Chinez (PCC) l-a onorat pentru a 100-a aniversare a partidului. Îmbrăcat cu mândrie în costum revoluționar chinez, poreclit „costum Mao”, președintele Republicii Populare Chineze (RPC) a ţinut un discurs solemn în faţa unei mulțimi însufleţite: „Numai socialismul ar putea salva China. Numai socialismul cu caracteristici chineze a fost capabil să dezvolte China”. Pupitrul la care se afla, împodobit cu secera şi ciocanul, le-a amintit celor aproximativ 70.000 de chinezi care au ascultat cu religiozitate discursul său din Piața Tian’anmen că acest „socialism cu caracteristici chineze” rămâne impregnat de o puternică influență marxist-leninistă, conform lepoint.fr

Programul ideologic al PCC, creat în 1921 de o mână de intelectuali chinezi inspirați de revoluția bolșevică, nu a îmbătrânit aproape deloc. El este cel puțin adânc înrădăcinat în mintea celor 90 de milioane de membri, instruiți prin citirea obligatorie a textelor fundamentale. De exemplu, se specifică faptul că le este strict interzis să creadă într-o religie, considerată incompatibilă cu „credința” comunistă. Din 1949, când a fost înființată RPC, partidul a fost întotdeauna critic față de religii, percepute ca o contra-putere ilegitimă. În acest punct, la fel ca în multe altele, PCC s-a inspirat puternic din abordarea Uniunii Sovietice .

Reformularea ideologică a devenit un proces central al acțiunii partidului

„Sub Xi Jinping, reformularea ideologică a devenit un proces central al acțiunii partidului, metodele utilizate în multe cazuri asemănându-se cu cele din epoca Mao”,  amintește, în cea mai recentă carte a sa, „Roşu aprins. Idealul comunist chinez”, Alice Ekman, specialist recunoscut al Chinei. Pozițiile luate de actualul lider chinez au surprins uneori chiar şi cadrele partidului. La cel de-al 19- lea Congres al PCC din octombrie 2017, el a cerut „răzuirea osului pentru a elimina otrava” pentru a consolida puritatea ideologică a partidului înainte de a-l parafraza pe Mao, reafirmând: „China este un stat socialist cu dictatură democrată populară, condusă de către clasa muncitoare și fondat pe alianța muncitorilor și a țăranilor”.

Această revenire la „rădăcinile roșii” ar trebui să permită în primul rând PCC să mențină puterea. Potrivit interviurilor realizate de Alice Ekman cu diplomați și oficiali de partid chinezi, epoca de deschidere a lui Deng Xiaoping din 1978 le-a demonstrat că orânduirea capitalistă nu era calea corectă de urmat. „China este încă în etapa  socialismului … și va rămâne așa în 2050. Pentru că capitalismul nu este calea cea bună. Comunismul este un ideal, iar socialismul este forma realistă de guvernare care trebuie să tindă către acest ideal”, o asigurat un oficial al partidului în iunie 2018.

„Cu toate acestea, în anii 1980 apare o puternică contradicție între ideologia partidului și realitatea economică a țării. Reîncadrarea ideologică pe care o observăm de la venirea lui Xi Jinping la putere nu are ca scop decât să ofere noi surse de legitimitate partidului”, nuanțează Antoine Bondaz, cercetător la Fundația pentru Cercetări Strategice. Miracolul economic chinez se datorează în mare măsură liberalizării sale forțate. Începând cu președinția lui Deng Xiaoping, China a trecut de la o economie planificată la o economie de piață. Companiile chineze au fost încurajate de oficialii PCC să investească puternic în străinătate, iar această politică s-a ilustrat puternic  în ultimii ani prin proiectul New Silk Roads. Pe scurt, China a renunțat la limitele comunismului pentru a se bucura mai bine de excesele capitalismului. Ideologia comunistă servește, așadar, ca ciment al acestui „Mare zid de oțel” construit de 1,4 miliarde de chinezi, pe care Xi Jinping îl menționează în discursul său. Dar bazele edificiului rămân fragile…