Preşedintele chinez Xi Jinping trimite o undă de șoc la nivel mondial. Mai exact, acesta promis astăzi că va finaliza „reunificarea” cu Taiwanul. Totodată, liderul chinez a subliniat faptul că „zdrobi” orice noi încercări de independenţă, ceea ce a stârnit o reacţie puternică din partea insulei democratice, care a acuzat Partidul Comunist Chinez (PCC) de dictatură, transmite Reuters.

„Rezolvarea chestiunii Taiwanului şi realizarea reunificării complete cu patria-mamă sunt sarcinile istorice statornice ale Partidului Comunist Chinez şi aspiraţia comună a întregului popor chinez”, a spus Xi Jinping într-un discurs susţinut cu prilejul marcării a 100 de ani de la fondarea PCC.

În același timp, liderul chinez a vorbit și despre situația din Taiwan.

„Toţi fiii şi toate fiicele Chinei, inclusiv compatrioţii din ambele părţi ale Strâmtorii Taiwan, trebuie să conlucreze şi să avanseze în solidaritate, zdrobind cu fermitate orice plan privind independenţa Taiwanului”, a insistat preşedintele chinez.

Taiwan-ul îți apără democrația 

De menționat este faptul că, declarația făcută de Xi nu a fost bine primită de Taipei. Mainland Affairs Council (MAC) din Taiwan, biroul responsabil de politicile privind China, a reacţionat imediat. Deşi PCC a obţinut „o anumită dezvoltare economică”, rămâne o dictatură care calcă în picioare libertăţile omului, a subliniat MAC, cerând totodată trecerea Chinei la democraţie.

„Erorile sale istorice în luarea de decizii şi acţiunile permanent dăunătoare au produs ameninţări grave la adresa securităţii regionale”, a adăugat Taipeiul.

Totodată, Taiwanul a respins principiul susținut e liderul chinez, mai exact acela de „o singură Chină”, care susţine că insula este parte a Chinei, iar regimul comunist de la Beijing ar trebui să renunţe la intimidarea sa militară şi să discute cu Taipeiul de pe poziţii egale.

În același timp, Mainland Affairs Council (MAC) din Taiwan precizează că Guvernul vrea să își apare cu orice preț suveranitatea și democrația națiunii, menținând pacea la nivel național.

„Hotărârea guvernului nostru de a apăra ferm suveranitatea naţiunii şi democraţia şi libertatea Taiwanului şi de a menţine pacea şi stabilitatea în Strâmtoarea Taiwan rămân neschimbate”, a conchis MAC.

De menționat este faptul că, în urmă cu un an, generalii de rang înalt chinez avertizau Taiwanul că s-ar putea confrunta cu puterea militară a Beijingului dacă vor merge până la capăt în procesul de independenţă.