Într-un interviu pentru CNN, Joseph Wu, ministrul de externe al Taiwanului vine cu un avertisment de ultimă oră. Reacția acestuia vine după ce autoritățile din insulă au raportat cea mai mare incursiune întreprinsă de avioane militare chineze în așa-numita Zonă de Identificare a Apărării Antiaeriene taiwaneze (ADIZ).

Amintim faptul că în operațiune au fost angajate 28 de aparate chineze, inclusiv unele cu capacitea de a transporta arme nucleare. În acest context, ministrul susține că țara trebuie să fie pregătită.

„În calitate de decidenți, nu putem risca, trebuie să fim pregătiți. Când guvernul chinez spune că nu renunță la forță și desfășoară exerciții militare în jurul Taiwanului, am face bine să credem că este adevărat”, a spus ministrul.

Totodată, acesta a fost acuzat de Beijing că este un „separatist fanatic”, după ce a spus într-o conferință de presă că Taiwanul va lupta „până în cea din urmă zi” dacă va fi atacat de China.

Zhu Fenglian, o purtătoare de cuvânt a Biroului chinez pentru Relații cu Taiwanul, a subliniat la rândul ei faptul că „Joseph Wu a evocat în mod repetat și cu aroganță independența Taiwanului”.

„Vom face tot ce este necesar pentru a pedepsi cu severitate, pe viață, asemenea partizani fanatici ai independenței”, a adăugat aceasta.

În replică, ministrul taiwanez s-a declarat „onorat” să fie vizat de autoritățile comuniste de la Beijing.

”Nu poate tolera adevărul”

În acest context, ministrul a subliniat faptul că regimul nu poate tolera adevărul și s-a declarat deloc îngrijorat de atitudinea Beijingului.

„Regimul autoritar nu poate tolera adevărul. Nu mă îngrijorează dacă (Beijingul) spune în continuare că vrea să mă urmărească pentru tot restul vieții”, a menționat el în interviul pentru CNN.

Totodată, Joseph Wu a lansat acuzații dure la adresa Chinei, despre care spune că în afara provocărilor cu avioane militare, apelează la război hibrid pentru a submina încrederea în democrație.

Ministrul a mai adăugat că Beijingul sprijină dezinformările legate de numărul morților de COVID în Taiwan și răspândește zvonuri conform cărora SUA preferă să vaccineze animalele de casă, în loc să trimită mai multe vaccinuri în insulă.

„Este autoritarismul chinez care încearcă să-și extindă influența…dincolo de granițe și chiar în emisfera vestică. Trebuie să ne angajăm într-o confruntare asimetrică, astfel încât China să înțeleagă că va trebui să plătească un preț dacă lansează un război împotriva Taiwanului”, a concluzionat Joseph Wu, care spune că Beijingul are cheltuieli militare de 15 ori peste bugetul alocat de guvernul de la Taipei pentru apărare.

Conflictul dintre China și Taiwan

Amintim faptul că China continentală și Taiwanul au fost guvernate separat de la sfârșitul războiului civil din urmă cu mai bine de șapte decenii, în urma căruia naționaliștii chinezi, înfrânți, au fugit la Taipei.

În acest context, autoritățile comuniste continuă să considere Taiwan, teritoriu cu o populație de 24 de milioane de oameni, drept o parte inseparabilă a teritoriului național chinez.

În urmă cu aproape 30 de ani, un status quo fragil a fost instituit, atunci când reprezentanți ai Chinei continentale și naționaliștii la putere în Taiwan au convenit că există „o singură Chină”, dar au rămas în divergență privind legitimitatea guvernelor de la Beijing, respectiv Taipei.

Acorul a fost cunoscut drept ”consensul” din 1992 și a permis astfel schimburile comerciale în strâmtoarea Taiwan.

De menționat este faptul că, în 2019, președintele chinez Xi Jinping a cerut Taiwanului să accepte „o reunificare pașnică” cu China continentală și a refuzat să excludă utilizarea forței pentru a obține reunificarea. Astfel, amenințarea militară chineză rămâne o constantă a vieții în Taiwan.