Mai multe companii energetice europene, printre care RWE, Enel, GDF SUEZ şi CEZ, sau asiatice, precum Itochu din Japonia şi o companie chineză, sunt interesate să se implice în România în parteneriate public private pentru proiecte de peste trei miliarde de euro ale Ministerului Economiei.

 

”Aceste proiecte sunt propuse de noi, pe baza interesului exprimat de companiile din sectorul privat. Sper să finalizăm unele parteneriate în acest an, iar altele în 2011”, a declarat astăzi, într-o conferinţă de presă, ministrul Economiei, Adriean Videanu.

 

Astfel, un proiect de 1,7 miliarde euro vizează construcţia a două grupuri energetice de aproape 500 MW în cadrul viitoarei companii energetice naţionale Electra, iar în cadrul celeilalte societăţi naţionale, Hidroenergetica, are un proiect de 133 milioane euro pentru hidrocentrale pe râul Olt, unul de 754 milioane euro vizează amenajări hidroenergetice pe râul Someşul Mare, un altul de 245 milioane euro – pe râul Arieş şi de 324 milioane euro – pe râul Buzău.

 

Totodată, la CET Bucureşti Sud există un proiect de 105 milioane euro, pentru CET Grozăveşti, tot din Bucureşti – unul de 52 milioane euro, pentru construcţia unui grup nou de 400 MW pe gaze la Electrocentrale Deva – 322 milioane euro, iar pentru un grup nou la CET Paroşeni – 245 milioane euro.

 

De asemenea, companiile din portfofoliul Ministerului Economiei au un program de investiţii în acest an de 8,36 miliarde lei, din surse deja identificate, a adăugat Videanu. Potrivit ministrului, suma este cu circa 65% mai mare decât cea din 2009. Din valoarea totală, 396 milioane lei reprezintă alocaţii de la bugetul de stat.

 

Cea mai mare parte, de 6,05 miliarde lei, vor fi investite în sectorul energiei electrice şi termice, 1,4 miliarde lei – în petrol şi gaze, 185 milioane lei – în domeniul resurselor minerale, iar 40 milioane lei – în industria de apărare.