De altfel, Rusia a anulat datoriile mai multor aliaţi din epoca sovietică, inclusiv Cuba. Duma de Stat (camera inferioară a parlamentului rus) a ratificat vineri un acord încheiat în 2012 şi care prevedea anularea a 90% din grosul datoriei nord-coreene. Datoria totală era, la 17 septembrie 2012, de 10,96 miliarde de dolari. Restul datoriei, de 1,09 miliarde de dolari, va fi reeşalonat pe următorii 20 de ani, urmând să fie plătită în tranşe egale din şase în şase luni. Banca rusă Vneşeconombank se va ocupa de reglementarea problemei datoriilor nord-coreene.

Serghei Storciak, adjunctul ministrului rus de finanţe, a declarat pentru mass media ruse că banii ar putea fi folosiţi pentru finanţarea unor proiecte comune în Coreea de Nord, printre care conducta de gaz amintită şi o linie de cale ferată către Coreea de Sud.

Compania rusă de stat Gazprom intenţionează de multă vreme să construiască o conductă de gaz către Coreea de Sud, via Coreea de Nord, care ar urma să transporte anual 10 miliarde de metri cubi de gaz. Moscova încearcă să-şi diversifice vânzările de energie spre Asia şi să le reducă pe cele din Europa care, la rândul ei, doreşte să-şi reducă dependenţa de gazul şi ţiţeiul rusesc. Totodată, Rusia doreşte să ajungă în luna mai la un acord în privinţa furnizării de gaz către China, după un deceniu de negocieri pe această temă. (Sursa: Agerpres)