Raportul, aprobat cu 539 de voturi pentru, 51 împotrivă şi 72 abţineri, a fost votat în prima lectură pentru a se garanta că activitatea din acest mandat poate fi continuată de noul Parlament, ca bază pentru negocierile ulterioare cu statele membre UE.

Votul eurodeputaţilor a luat în considerare argumentul conform căruia deşeurile din pungi de plastic reprezintă o mare problemă de mediu, întrucât acestea poluează mai ales cursurile de apă şi ecosistemele acvatice. În cadrul dezbaterilor s-a apreciat că pungile uşoare de plastic, mai subţiri de 50 de microni – marea majoritate a pungilor de plastic utilizate în UE având aceste caracteristici – sunt mai puţin reutilizabile decât modelele mai groase şi devin mai uşor gunoi, acestea având o capacitate mai mare de a polua mediul.

”Deputaţii au votat astăzi pentru a întări în mod semnificativ propunerile legislative ale UE menite să reducă utilizarea pungilor de plastic şi transformarea lor în deşeuri, mai ales pentru a include ţinte obligatorii de reducere la nivel european, precum şi pentru a include cerinţa ca pungile de plastic să nu fie distribuite gratuit. Aşa cum s-a demonstrat în unele state, reducerea semnificativă a consumului de pungi de plastic este realizabilă printr-o politică coerentă. Eliminarea graduală de pe piaţă a acestor pungi este o soluţie la îndemână la problema deşeurilor de plastic răspândite în mediu”, a declarat în plen, la Strasbourg, raportoarea Margrete Auken (grupul Verzilor).

Potrivit textului, statele membre vor fi obligate ca până în 2017 să reducă la jumătate cantitatea de pungi de plastic utilizate şi cu cel puţin 80% până în 2019. Ele vor putea utiliza măsuri cum ar fi taxele, restricţiile pe piaţă sau interdicţia totală pentru a împiedica magazinele să ofere pungi de plastic gratuit, cu excepţia celor foarte uşoare, utilizate pentru a împacheta alimentele, cum ar fi carnea crudă, peştele, produsele lactate.

Pungile de plastic utilizate pentru a împacheta alimentele de tip fructe, legume şi dulciuri ar trebui înlocuite până în 2019 cu pungi din hârtie reciclabilă sau biodegradabile şi cu pungi care ar putea deveni compost. Cerinţele pentru ambalaje biodegradabile sau care pot deveni compost ar trebui modificate, susţin eurodeputaţii.

Potrivit statisticilor europene, în 2010 fiecare cetăţean UE a utilizat, estimativ, 198 de pungi de plastic, dintre care aproximativ 90% erau din cele uşoare. Conform studiului de impact al Comisiei Europene, peste 8 miliarde de pungi de plastic au devenit deşeuri în UE în anul 2010. (Sursa: Agerpres)