„Reputația lui Mișu Negrițoiu este iremediabil afectată”, arată conducerea Parlamentului, potrivit digi24.ro.

Despre revocarea directorului ASF s-a discutat în timpul scandalului legat de polițele RCA, dar și recent – în legătură cu informarea NN legată de pensiile private.

Deocamdată Mișu Negrițoiu nu a oferit o reacție.

Consiliul Autorităţii de Supraveghere Financiară a amendat NN Pensii cu 1% din cifra de afaceri, respectiv 750.000 de lei, după ce compania a transmis clienţilor o scrisoare prin care îi informa că în ultimele săptămâni au existat discuţii în spaţiul public cu privire la o eventuală decizie de naţionalizare a fondurilor de pensii private.

Totodată, Consiliul ASF a decis retragerea autorizării directorului general al companiei, Raluca Ţintoiu, şi amendarea acesteia cu 100.000 lei.

Discuţia privind naţionalizarea pensiilor este un nonsens din punct de vedere economic, o fumigenă aruncată, pentru că noţiunea de naţionalizare nu există în condiţiile în care Pilonul II este finanţat de stat prin alocaţii bugetare, a declarat joi preşedintele Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF), Mişu Negriţoiu

"Nu am avut niciun dialog. Nu ni s-a solicitat nicio opinie. Nu a fost discuţie. Nu a fost nicio iniţiativă. În consecinţă noi am reacţionat după ce politicul s-a pronunţat şi mai ales Ministerul de Finanţe. Din punct de vedere economic şi financiar această fumigenă aruncată este un nonsens pentru că noţiunea de naţionalizare nici nu există. Pilonul II, pentru că este vorba de Pilonul II, este finanţat de stat prin alocaţii bugetare într-o cotă mai mare sau mai mică. Aceasta este decizia politică. Nu noi intervenim sau nu noi facem lobby ca să fie o cotă mai mare sau mai mică', a spus Mişu Negriţoiu. 

Acesta a afirmat că legea de înfiinţare a ASF menţionează în mod expres că autoritatea este consultată în mod obligatoriu asupra tuturor deciziilor politice care se iau în ceea ce priveşte pieţele pe care le supraveghează. 

'O scurtă interpretare a dezbaterii publice cu privire la soarta fondurilor de pensii private. Ea este la nivel de declaraţii politice şi a fost generată tot de o declaraţie politică. Prin statutul şi misiunea ei, Autoritatea de Supraveghere Financiară este sub radarul politicii. Nu intră în dezbatere politică şi misiunea ei este să asigure stabilitatea financiară în contextul politicilor economice şi financiare ale ţării. Nu am participat la această dezbatere politică, nici nu era rolul nostru. Discuţia avea nevoie de un răspuns politic care s-a şi dat. Rolul nostru intervine eventual în discuţia privind o eventuală motivaţie economică sau financiară şi de obicei suntem solicitaţi când se ia o decizie politică să ne spunem opinia', a menţionat Negriţoiu.