Totodată, Consiliul ASF a decis retragerea autorizării directorului general al companiei, Raluca Ţintoiu, şi amendarea acesteia cu 100.000 lei.

Discuţia privind naţionalizarea pensiilor este un nonsens din punct de vedere economic, o fumigenă aruncată, pentru că noţiunea de naţionalizare nu există în condiţiile în care Pilonul II este finanţat de stat prin alocaţii bugetare, a declarat joi preşedintele Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF), Mişu Negriţoiu

Şeful ASF a precizat, totodată, că vineri se va discuta la nivelul autorităţii despre posibile sancţiuni la adresa companiei NN Pensii. 

"Nu am avut niciun dialog. Nu ni s-a solicitat nicio opinie. Nu a fost discuţie. Nu a fost nicio iniţiativă. În consecinţă noi am reacţionat după ce politicul s-a pronunţat şi mai ales Ministerul de Finanţe. Din punct de vedere economic şi financiar această fumigenă aruncată este un nonsens pentru că noţiunea de naţionalizare nici nu există. Pilonul II, pentru că este vorba de Pilonul II, este finanţat de stat prin alocaţii bugetare într-o cotă mai mare sau mai mică. Aceasta este decizia politică. Nu noi intervenim sau nu noi facem lobby ca să fie o cotă mai mare sau mai mică', a spus Mişu Negriţoiu. 

Acesta a afirmat că legea de înfiinţare a ASF menţionează în mod expres că autoritatea este consultată în mod obligatoriu asupra tuturor deciziilor politice care se iau în ceea ce priveşte pieţele pe care le supraveghează. 

'O scurtă interpretare a dezbaterii publice cu privire la soarta fondurilor de pensii private. Ea este la nivel de declaraţii politice şi a fost generată tot de o declaraţie politică. Prin statutul şi misiunea ei, Autoritatea de Supraveghere Financiară este sub radarul politicii. Nu intră în dezbatere politică şi misiunea ei este să asigure stabilitatea financiară în contextul politicilor economice şi financiare ale ţării. Nu am participat la această dezbatere politică, nici nu era rolul nostru. Discuţia avea nevoie de un răspuns politic care s-a şi dat. Rolul nostru intervine eventual în discuţia privind o eventuală motivaţie economică sau financiară şi de obicei suntem solicitaţi când se ia o decizie politică să ne spunem opinia', a menţionat Negriţoiu. 

Potrivit acestuia, rolul ASF este să administreze ceea ce a alocat statul şi să asigure supraveghere şi stabilitate pieţelor şi protecţia consumatorilor, a participanţilor. 

"Fondurile de pensii alocate în administrare privată nu pot fi confiscate, nu pot fi naţionalizate aşa cum pensiile şi drepturile băneşti ale oamenilor nu pot fi confiscate şi naţionalizate. Maximum ce poate să facă politicul şi guvernul este să schimbe administrarea din fonduri privată în administrare publică. Maximum ce pot să facă este să le contopească cu fondul public de pensii care nu afectează drepturile de pensii. Deci, participanţii şi oamenii care au alocate constituţional sunt garantaţi cu aceste pensii. Schimbarea modului de administrare a fondurilor de pensii Pilonul II nu a fost în discuţie. S-au dat exemple de ţări', a declarat preşedintele ASF. 

Negriţoiu a spus că alte ţări au schimbat modul de administrare a fondurilor de pensii, însă din considerente diverse care nu sunt aplicabile României. Spre exemplu, Polonia le-a schimbat administrarea şi le-a luat la stat ca să-şi reducă nivelul datoriei publice, pentru că trebuia să se încadreze în criteriile Maastricht pentru aderarea la euro. Din punct de vedere al deficitului bugetar, schimbarea administrării fondurilor de pensii nu aduce niciun beneficiu. 

În ceea ce priveşte compania NN Pensii, acesta a afirmat că instituţia va organiza o şedinţă de consiliu în care se va discuta posibila încălcare a legislaţiei de către companie. 

"Măsurile pe care le vom lua în funcţie de încălcarea legislaţiei în materie cu privire la informarea contribuabililor la fondurile de pensii vor fi discutate astăzi într-o şedinţă de consiliu şi o să le facem publice", a spus Mişu Negriţoiu. 

De asemenea, cu privire la o posibilă demitere a conducerii ASF de către Parlament, Mişu Negriţoiu a spus: "este decizia Parlamentului, nu putem noi să comentăm". 

Referitor la declaraţiile liderului PSD la adresa sa, acesta a precizat că sunt declaraţii politice. 

Mişu Negriţiu a mai arătat că de mai mult de un an nu a avut discuţii cu reprezentanţi ai companiei NN Pensii şi că activitatea lui poate fi verificată. 

NN Pensii a transmis marţi o scrisoare clienţilor prin care îi informa că în ultimele săptămâni au existat discuţii în spaţiul public cu privire la o eventuală decizie de naţionalizare a fondurilor de pensii private şi le-a recomandat să urmărească permanent ce se întâmplă cu pensia lor. 

În replică, ministrul Finanţelor, Viorel Ştefan, a subliniat că informaţia privind intenţia guvernanţilor de a naţionaliza Pilonul II de pensii nu are "niciun temei" şi a spus că nu există "nicio raţiune, politică, economică, financiară, bugetară' care să determine o astfel de decizie. 

La rândul său, preşedintele Camerei Deputaţilor, Liviu Dragnea, a declarat, miercuri, că "scandalul" generat de scrisoarea companiei NN este de fapt "un fake" pornit de la preşedintele Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF), Mişu Negriţoiu, iar Guvernul României ar trebui să ceară explicaţii de la Ambasada Olandei şi de la conducerea ING din această ţară. 

De asemenea, Dragnea a precizat că preşedintele ASF, Mişu Negriţoiu, precum şi întreaga conducere a acestei instituţii, vor mai rămâne în funcţie doar până când se vor încheia procedurile parlamentare care vor demara imediat după Paşte. 

AGERPRES