Cotidianul Saarbrücker Zeitung a relatat că aceste noi penalizări severe sunt îndreptate în principal împotriva Partidului Stângii (Die Linke, socialist), ai cărui parlamentari au organizat recent proteste în Bundestag cu bannere, măşti şi tricouri, în special împotriva războiului din Afganistan şi a proiectului de dezvoltare Stuttgart 21.

Parlamentarii partidelor din coaliţia de guvernământ, Uniunea Creştin-Democrată (CDU) şi FDP (liberal-democraţi), cu sprijinul social-democraţilor (SPD) şi al Verzilor, aflaţi în opoziţie, au ajuns la un acord privind penalizarea nerespectării ordinii în Bundestag cu amenzi cuprinse între 500 şi 3.000 de euro.

‘Vom introduce amenzi în cel mai scurt timp posibil’, a declarat liderul grupului parlamentar al CDU, Bernhard Kaster. Liderul grupului parlamentar al Partidului Stângii, Dagmar Enkelmann, a spus doar că formaţiunea sa încă nu a luat o poziţie în privinţa amenzilor. Prevederile exacte ale noii măsuri vor fi stabilite în următoarea sesiune parlamentară.