Cu şase luni înainte de Conferinţa ONU de la Paris asupra schimbărilor climatice, la care se speră că liderii lumii vor face compromisuri pentru a ajunge la un acord de mediu obligatoriu, Enciclica Papei Francisc, prima dedicată mediului, este văzută drept un manifest împotriva egoismului economic şi social al ţărilor bogate. Suveranul Pontif a chemat guvernele lumii să acţioneze cu rapiditate pentru salvarea planetei, ameninţată de încălzirea climatică şi de consumerismul fără limite. În această scrisoare papală de aproape 200 de pagini, Suveranul Pontif spune clar şi direct că omul este principalul responsabil pentru încălzirea climatică, pe care o consideră una dintre principalele provocări actuale ale omenirii.

Agenţia France Presse scrie că în acest fel, Papa Francisc a ignorat opiniile aşa-numiţilor ‘climatosceptici’, care consideră că încălzirea globală are mai degrabă cauze naturale. Papa Francisc a criticat sistemul economic supus dictatului pieţei şi cultura deşeurilor şi a apreciat că politica a fost subordonată tehnologiei şi finanţelor, fapt vizibil – spune Suveranul Pontif – în eşecul summiturilor mondiale dedicate mediului. Pentru a evita ca Pământul, casa noastră comună, să se transforme într-o imensă groapă de gunoi, Papa Francisc preconizează o revoluţie verde, cum o numeşte Agenţia France Presse, adică o schimbare a stilului de viaţă al omenirii în ce priveşte producţia şi consumul pentru a combate încălzirea globală. Cărbunele şi petrolul, care sunt combustibili fosili, trebuie înlocuiţi treptat, dar fără întârziere cu energii regenerabile, consideră Suveranul Pontif, care le-a cerut statelor bogate ale lumii să ajute ţările sarace pentru a face tranziţia energetică, spunând că ţările sărace sunt victime ale modului de viaţă al statelor bogate.

Papa Francisc a avertizat şi asupra riscului unor noi războaie pentru resurse. Este previzibil, spune Suveranul Pontif, că una dintre principalele surse de conflict în acest secol va fi controlul apei de către marile companii internaţionale. Mesajul din această scrisoare papală, considerată foarte politică şi puţin religioasă, a fost salutat de preşedintele francez, François Hollande, cel care va organiza Conferinţa ONU de la sfârşitul anului şi care speră că vocea particulară  Papei Francisc va fi auzită pe toate continentele şi nu numai de către cei credincioşi. Preşedintele american, Barack Obama, a spus că admiră decizia Papei Francisc de a chema la acţiune în mod clar, ferm şi cu toată autoritatea pe care i-o conferă funcţia. Mesaje similare au venit şi din partea secretarului general ONU şi a preşedintelui Băncii Mondiale, ca şi din partea organizaţiilor de mediu. Aşa cum era de anticipat, însă, apelul Papei Francisc a stârnit nemulţumiri în rândul climatoscepticilor, în special în SUA, unde posibilul candidat republican la prezidenţiale, Jeb Bush, a spus că îl respectă pe Papa Francisc, dar că problemele de mediu trebuie rezolvate de politicieni. Publicaţia EurActiv scrie că în Polonia, ţară catolică, unde oamenii sunt foarte ataşaţi de biserică, mesajul Papei a stârnit reacţii controversate, pentru că producţia de energie se bazează în mare parte pe cărbune, iar presa poloneză vede deja în scrisoarea papală un document anti-cărbune şi antipolonez.

 


Te-ar putea interesa și: