Pandemia de coronavirus face ravagii. Nou record de cazuri la granița cu România

Vineri, premierul Ungariei, Viktor Orban, a anunțat că restricțiile antipandemice vor putea fi relaxate doar atunci când numărul ungurilor vaccinați va atinge 2,5 milioane, un sfert din populația țării. Declarația făcută la postul public Kossuth Radio vine în contextul în care numărul cazurilor de infectare cu coronavirus a depăşit vineri 10.000, noul record fiind de 10.759 de cazuri în ultimele 24 de ore.

Totodată, şi în privinţa numărului de decese asociate coronavirusului înregistrate într-o zi – 213 morţi – s-a înregistrat un record în această ţară central-europeană cu 10 milioane de locuitori, unde campania de vaccinare continuă. În Ungaria au fost vaccinate deja aproape 1,5 milioane de persoane, notează Reuters.

Un nou val de infectări

Premierul Ungariei a precizat că spitalele din țară se confruntă cu un val-record de infectări şi că se vede luminiţa de la capătul tunelului, în lupta anticoronavirus, dar că ţara nu se poate redeschide deocamdată.

“Există şanse bune să avem o vară cu libertăţi”, a spus Orban, adăugând că Ungaria poate începe prima etapă a redeschiderii odată ce 2,5 milioane de locuitori vor fi fost vaccinaţi.

Ungaria continuă să țină în vigoare restricțiile pentru cel puțin o săptămână, începând de luni, este avertismentul premierului ungar. El a mai precizat că decizia a fost luată pentru doar pentru şapte zile, deoarece “multe se pot schimba în decurs de o săptămână”. Orban a atras atenţia că sărbătorile pascale ar putea reprezenta o perioadă riscantă, fiindcă există o legătură între răspândirea virusului şi numărul de contacte pe care le au oamenii.

Cel mai important mijloc e protecție

Viktor Orban a mai spus că cel mai important mijloc de protecție este creșterea numărului de vaccinări, precizând că, în prezent, sunt vaccinaţi de patru sau de cinci ori mai mulţi oameni în fiecare săptămână comparativ cu numărul noilor infectări. În opinia premierului ungar, campania de vaccinare trebuie să se desfăşoare rapid, iar aceasta înseamnă acces la vaccinuri.

De vreme ce este de aşteptat ca, în următoarele două luni, în Ungaria să sosească cu 500.000 mai puţine doze de vaccin AstraZeneca decât s-a stabilit iniţial, trebuie achiziţionată din alte surse aceeaşi cantitate de vaccinuri pentru a menţine programarea iniţială de inoculare. În acest sens, Orban a menţionat că au loc negocieri şi sunt şanse bune ca vaccinul AstraZeneca să fie înlocuit cu vaccinuri din China şi din Rusia.

Sursă foto: Dreamstime