Panasonic Corporation a solicitat în decursul anului trecut, 2.154 cereri de înregistrare a patentelor pentru produsele şi serviciile dezvoltate, cu 263 mai multe decât cele înregistrate în 2009. Cifra poziţionează compania în topul aplicanţilor din toată lumea, indiferent de industria în care aceştia îşi desfasoară activitatea şi menţine Panasonic, pentru al doilea an consecutiv, în fruntea clasamentului.

Numărul inovaţiilor pentru care Panasonic Corporation a solicitat în 2010 patentare, depăşeşte semnificativ cifra solicitărilor înregistrate de către toate celelalte companii concurente. În topul publicat de către PCT, LG Electronics ocupă locul şapte, Samsung Electronics locul şaptesprezece, iar Sony Corporation locul douăzeci şi opt.

Pe primele poziţii ale clasamentului, după Panasonic, se află compania chineză ZTE Corporation, cu 1.863 de cereri şi compania americană Qualcomm Incorporated, cu 1.677 de cereri. Poziţiile imediat următoare sunt ocupate de Huawei Technologies (1.528 cereri), Koninklijke Philips Electronics N.V. (1.435 cereri) şi Robert Bosch GMBH (1.301 cereri ).

Numărul inovaţiilor aduse de Panasonic Corporation reprezintă o reală performanţă în contextul în care, în anul 2010, conform statisticilor publicate de către PCT, industria tehnologiilor audio-video a cunoscut un uşor declin. Cele mai mari creşteri le-a înregistrat industria comunicaţiilor digitale, în acest segment consemnându-se 10.581 de cereri, cu 17.3 % mai multe decât cele de anul trecut. Cu excepţia acestei industrii, toate celelalte au înregistrat creşteri moderate sau chiar declinuri uşoare, cea mai importantă scădere fiind pe segmentul telecomunicaţiilor.

La nivel mondial, numărul cererilor de  înregistrare a brevetelor de invenţie s-a mărit în 2010 cu 4.8%, creşteri spectaculoase venind din China  (+56.2%), Coreea (+20.5%) şi Japonia (+7.9%).

 “Anul acesta, numărul cererilor de brevetare s-a dezghetat după criza economică din 2009, atingând aproape nivelul înregistrat în 2008. Rata cea mai mare de creştere a venit din Asia de Est, reflectînd o creştere şi accelerare a activităţilor inovative din această regiune.” declară Francis Gurry, director general  WIPO.

Tot anul trecut s-a constat o creştere a performanţelor companiilor din ţările europene şi un declin constant al celor din Statele Unite ale Americii. Cu toate acestea, SUA continuă să ocupe prima poziţie în clasamentul ţărilor cu cele mai mari cereri de patentare (44.855), fiind urmată de Japonia (32.156 ) şi Germania (17.171).