Un document de patru pagini, elaborat de firma de contabilitate RNS Chartered Accountants, acoperă ultimii şase ani şi arată că David Cameron a plătit impozite pe venit de 402.203 de lire sterline pentru venituri de 1,08 milioane de lire sterline pe care le-a câştigat după 2009. Datele privind exerciţiul financiar 2014-2015, cel mai recent an, arată că premierul britanic a plătit impozite de 75.898 lire sterline pentru un venit de 200.307 lire sterline, compus dintr-un salariu de 140.522 lire sterline, cheltuieli impozabile de 9.834 lire sterline, 46.899 lire sterline de pe urma închirierii unei locuinţe proprietate personală din Londra şi 3.052 de lire sterline din dobânzi pentru economii.

”Acest document reprezintă un sumar şi o explicaţie a impozitelor plătite de primul ministru în ultimii şase ani. Informaţiile acoperă ultimul an în care a fost lider al opoziţiei şi toţii ani în calitate de prim ministru”, se arată într-un comunicat publicat de biroul lui David Cameron. Publicarea acestor informaţii reprezintă o premieră atât pentru un premier cât şi pentru şeful unui partid politic din Marea Britanie însă vine după ce joi David Cameron a mărturisit că a deţinut acţiuni la firma offshore a tatălui său, decedat în 2010. După patru comunicate neclare ale biroului său de presă, Cameron a admis într-un interviu televizat că a deţinut aproximativ 5.000 de acţiuni în valoare de circa 30.000 de lire sterline în fondul de investiţii Blairmore Investment Trust, pe care tatăl său, Ian Cameron, l-a creat în anul 1982 în paradisul fiscal Bahamas. Şeful executivului de la Londra a mai menţionat că după decesul tatălui său, în anul 2010, a vândut aceste acţiuni şi a susţinut că a plătit către fiscul britanic toate taxele asociate acestei afaceri.

Totuşi, opoziţia laburistă i-a cerut vineri explicaţii suplimentare, solicitându-i inclusiv să vină în faţa Camerei Comunelor pentru a da detalii parlamentarilor. Scandalul 'Panama Papers' a dezvăluit o vastă reţea de evaziune fiscală, în care sunt implicaţi înalţi responsabili politici, miliardari şi celebrităţi din întreaga lume, scoasă la lumină prin intermediul a 11,5 milioane de documente provenite de la cabinetul de avocatură panamez Mossack Fonseca şi aduse în atenţia opiniei publice de Consorţiul Internaţional al Jurnaliştilor de Investigaţii (ICIJ). (Sursa: Agerpres)