Sebastian Burduja liniștește temerile privind o posibilă pană de curent în ziua alegerilor

Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a reacționat vineri la zvonurile vehiculate în spațiul public privind o presupusă pană de curent care ar putea afecta România în ziua alegerilor prezidențiale. Oficialul a transmis un mesaj clar: sistemul energetic funcționează în parametri optimi, iar riscul unui blackout este inexistent.

Burduja a oferit date actualizate despre starea rețelei naționale de electricitate

Într-o postare publică pe rețelele sociale, Burduja a oferit date actualizate despre starea rețelei naționale de electricitate. Acesta a precizat că vineri dimineață România înregistra un consum de circa 5000 MW, în timp ce producția era de 5350 MW. Excedentul permitea chiar și exportul a aproximativ 400 MW către rețelele vecine.

„Exportăm în jur de 400MW. Mixul de producție este echilibrat, unul dintre atuurile României. Avem câte 1350MW în hidro și în nuclear, iar la ora aceasta contăm și pe vânt, cu peste 1100MW. În parcurile solare avem o producție de aproape 800MW, fără prosumatori, cu potențial de creștere pe parcursul zilei.

Din termocentralele pe cărbune și gaz, care funcționează la o putere redusă (pe baze comerciale, ținând cont de prețurile din piață), mai „strângem” încă 650MW. În fine, producția din biomasă e constantă la circa 40MW și, deja o componentă vizibilă, de mare folos, stocarea livrează la această oră încă aproape 40MW”, a declarat Burduja.

Oficialul a insistat că nu există motive de îngrijorare: „În ciuda dezinformărilor propagate în spațiul public, nu se anticipează probleme în sistemul energetic național, nici acum și nici în ziua alegerilor. Lucrările de mentenanță sunt punctuale și programate din timp, fără impact asupra funcționării rețelei.”

Sebastian Burduja
SURSA FOTO: Dreamstime

Hidroenergia, declarată prioritate de securitate națională

În paralel cu gestionarea siguranței energetice curente, Ministerul Energiei face pași importanți pentru consolidarea pe termen lung a capacității de producție. Burduja a anunțat că a prezentat în Consiliul Suprem de Apărare a Țării (CSAT) un proiect legislativ prin care hidroenergia va fi recunoscută ca obiectiv de securitate națională.

Încă de la preluarea mandatului, ministrul Energiei a susținut constant că blocarea investițiilor strategice în hidroenergie, evaluate la miliarde de euro, nu este o opțiune viabilă pentru România. Finalizarea acestor proiecte nu reprezintă doar o sursă importantă de energie regenerabilă, ci o componentă esențială a securității naționale.

Potrivit acestuia, sprijinul venit din partea președintelui interimar Ilie Bolojan a fost esențial în obținerea susținerii CSAT. Proiectul va permite reluarea și finalizarea unor lucrări începute cu zeci de ani în urmă, dar abandonate din motive administrative, birocratice sau de mediu.

În încheiere, Burduja a transmis un mesaj de încredere către cetățeni, reafirmând angajamentul autorităților de a asigura continuitatea furnizării energiei în orice scenariu.

„În ciuda dezinformărilor propagate, nu există, pe baza datelor furnizate de Dispecerul Energetic Național, un risc de blackout în România. Lucrările de mentenanță și modernizare a rețelei sunt punctuale, programate și uzuale. Ținem lumina aprinsă pentru România și pentru toți românii”, a conchis ministrul.