Începând de ieri, pagina de Facebook a Poliției Române a primit zeci de mesaje de dezaprobare. Mai mult chiar, utilizatorii site-ului de socializare au dat tot mai multe punctaje minime făcând ca în dimineața zilei de marți, 31 iulie, ratingul să coboare la 2,3 stele din cinci posibile, mult sub cel de săptămâna trecută.

Printre mesajele transmise de utilizatorii Facebook Poliției se numără cel al utiliztorului Mike Horia care scrie: „Acțiunea cu plăcuțele individului e orchestrata politic. Primiți ordine de la un penal și de la o fosta secretara din Videle. Sa nu va mirați ca va acord o stea. Atâta meritați.” De asemenea, Mihai Coman transmite instituției „îmi pare rău pentru tinerii care lucrează astăzi în Poliția Română și chiar vor să facă ceva și să fie în litera legii, dar din cauza celor din conducere, puși acolo pe criterii politice și nepotisme nu pot. Aduceti-vă aminte de jurământul depus, bolșevici bătrâni și slugarnici ce subjugați o generație de români! #jospsd”.

Alte mesaje notează „Rușine! Așteptăm să vă faceți datoria în folosul cetățenilor, nu al politicienilor. Așteptăm să aveți examene de admitere susținute corect și promovare pe merite.
Vremea nepotismelor trebuie să apună! Avem nevoie de oameni competenți și morali care să-și facă datoria și cărora să nu le fie teamă să-și ceară drepturile.”, „nu meritati nici macar o stea! sunteti slugile unui partid! ar trebui sa deserviti cetatenii acestei tari- parca asa spunea juramantu’- NU??”, „V-aţi predat și voi partidului-stat. Rușine!”

Dincolo de latura mai mult sau mai puțin legală a retragerii numerelor de înmatriculare de pe mașina cetățeanului român din Suedia este limpede că Poliția Română are o problemă de imagine pe care o va putea remedia cu greu.

Ieri, Poliţia Română a organizat o conferinţă de presă unde a explicat de ce au fost ridicate plăcuţele de înmatriculare şi de ce i-a fost întocmit dosar penal proprietarului. Conform ofițerilor poliției, „numerele de înmatriculare personalizate în Suedia sunt valabile în toată Europa, dar ţara gazdă hotărăşte dacă le acceptă sau nu. Poliţia a anunţat că plăcuţele de înmatriculare doar cu litere nu sunt acceptate pe teritoriul ţării noastre”. Tot ieri, Ambasada Suediei la Bucureşti, pe pagina oficială de Facebook, a anunțat printr-un mesaj în limba engleză că „în acest weekend (n.n. – 28-29 iulie 2018), unele site-uri media româneşti au relatat că o maşină înmatriculată în Suedia, cu numere personalizate, nu poate circula în afara graniţelor ţării. Informaţiile se refereau la o maşină înmatriculată în Suedia, care a beneficiat de multă atenţie media, în săptămânile trecute. Articolele au fost distribuite pe platformele de social media şi pe site-uri care nu au verificat informaţia sau adevărul acestor declaraţii. Unele site-uri au şters sau au actualizat aceste articole”, preciza misiunea diplomatică. Ambasada Suediei în România a dorit „să clarifice faptul că numere de înmatriculare personalizate emise de Agenţia de Transport Suedeză sunt valabile în interiorul Uniunii Europene”. Misiunea diplomatică precizează că „numerele de înmatriculare personalizate trebuie să fie mereu însoţite de documente oficiale atât pentru numerele originale, cât şi pentru cele personalizate”.